Vanliga frågor om tv

Vi besvarar dina vanligaste frågor om tv

Jag har många antennuttag. Hur kopplar jag in digital-tv?

Du har flera uttag för tv i ditt hem, men är osäker på hur ditt antennät är uppbyggt. På något sätt måste du ta reda på hur man sedan tidigare har kopplat på befintlig lösning. Oavsett om det har varit takantenn eller kabelt-tv.

Koppla direkt till spridningspunkten

Börja med att leta efter en spridningspunkt, så kallad splitter. Om du hittar en drar du bara en antennkabel från fiberkonvertern till spridningspunkten.

Använd uteslutningsmetoden för att hitta spridningspunkten

Om du inte hittar en spridningspunkt och är osäker på om det ens finns någon så gäller uteslutningsmetoden. Undersök alla väggmonterade tv-uttag för att se om dem är direktkopplade eller seriekopplade. Ett direktkopplat uttag har endast en kabel som gå in i uttaget. Ett seriekopplat uttag har både en ingående kabel och en utgående, som då leder vidare till nästa uttag. Sen får man använda uteslutningsmetoden. Om alla uttag utom ett är seriekopplade är det troligt att det inte finns någon spridningspunkt. Om alla uttag är direktkopplade är det uppbyggt som ett stjärnnät med spridningspunkt någonstans.

Om det finns fler direktkopplade och seriekopplade uttag, är det sannolikt ett stjärnnät men att man byggt vidare genom seriekoppling.

Kontakta fackhandlare om du behöver en ny spridningspunkt

Hittar du ingen spridningspunkt eller kommer fram till att det inte finns någon sen tidigare, rekommenderar vi dig att kontakta en fackhandlare för att få hjälp att söka. Eller varför inte installera en ny spridningspunkt närmare fiberkonvertern och sen bara koppla om tåtarna i respektive seriekopplat uttag.

Published: 16 november 2022 21:41

5 min read

Kan jag återanvända mitt antennät, koaxialnät eller tv-nät till digital-tv?

Koaxialnätverk, tv-nät eller mest känt som antennät är ett spridningsnät i din fastighet för tv-signaler. Detta nät går att återanvända för att distribuera tv-signaler även om man byter leveranssätt. För dig innebär det att om du väljer att köpa digital-tv via din fiberanslutning kan du skicka signalerna vidare i ditt hus genom antennätet.

Published: 16 november 2022 21:33

5 min read

Ska jag beställa digital-tv eller bredbands-tv?

Vad du ska välja till en villa beror på hur det ser ut invändigt idag eller hur du önskar bygga.

Digital-tv är bra när det finns ett antennät i huset

Digital-tv är ett väldigt bra alternativ om det finns ett befintligt antennät (koaxialnät) då du får 20 kanaler såväl analogt som digitalt.  Signalen räcker till 3-4 tv-apparater och det är enkelt att beställa andra boxar och tillvalspaket. 

Bredbands-tv när du har nätverksuttag i rummen

Bredbands-tv är alternativet när fastigheten har flera nätverksuttag i rummen. Du tecknar då det paket du vill med de tjänsteleverantörer som erbjuder tjänsten och varje tv behöver en box för att få fram tv-signalen.

Bor du i lägenhet?

Bor du i en lägenhet så kan endast fastighetsägaren teckna digital-tv. Men har du ett aktivt bredbandsabonnemang kan du själv alltid teckna bredbands-tv med någon av våra tjänsteleverantörer som erbjuder tjänsten.

Published: 16 november 2022 21:28

5 min read

Kontakta kundservice

Du kan alltid kontakta oss på något av nedanstående alternativ

Telefon

Prata med oss direkt

Mejl

Skriv till oss när det passar dig

På plats

Besök vårt huvudkontor