Vanliga frågor om bredband

Vi besvarar dina vanligaste frågor om bredband

Var hittar jag priser för bredband?

Published: 16 november 2022 21:17

5 min read

Hur fungerar stadsnätet?

Stadsnätet är infrastrukturen som ger möjlighet till en rad olika tjänster från olika leverantörer och är ett bredbandsnät för data- och telekommunikation. Vi bygger endast med fiber som är skyddade från yttre störningar som åska, statisk elektricitet och magnetfält från kraftkablar. Vårt driftsäkra nät underhålls dygnet runt, året om. 

Vi levererar, underhåller och fakturerar själva infrastrukturen medan innehållet skapas och debiteras av våra tjänsteleverantörer. Via kundportalen ume.net kan du se samtliga tjänsteleverantörers utbud och priser som t. ex. internetåtkomst och bredbands-tv. 

För att kunna surfa i vårt nät behöver du internetåtkomst, så kallad internetaccess. Internetaccessen köper du av en tjänsteleverantör i vår kundportal när du anslutit dig till vårt bredband. Du väljer de tjänster som bäst passar dina behov.

Published: 16 november 2022 21:15

5 min read

Hur kommer jag igång med bredbandet?

Beroende på om du bor i villa, lägenhet eller har ett kontor är det lite olika förfaranden. Nedan preciseras det mer detaljerat vad som gäller för var och ett av de olika alternativen.  

Komma igång i villa

Bor du i en villa som är ansluten till bredbandsnätet kan det vara olika leveranstider beroende på hur det ser ut invändigt i fastigheten. Om fiberkonvertern sitter monterad så inled med att kolla så att den är strömsatt. Därefter ansluter du en nätverkskabel till Port 1 och vidare till din dator. När du sedan startar din webbläsare kommer du automatiskt till vår kundportal ume.net där du skapar en användare och sedan väljer hastighet och tjänsteleverantörer. För ett fungerande internet behöver du även internetaccess. Inom kort kan du vara igång och surfa! Läs mer om hur du kommer igång med tjänsterna. Om det saknas en fiberkonverter är leveranstiden vanligen mellan 4 till 8 veckor. 

Komma igång i lägenhet

Bor du i en lägenhet har du vanligen ett nätverksuttag. Anslut en nätverkskabel till uttaget och vidare till datorn. När du sedan öppnar din webbläsare kommer du till vår kundportal ume.net (öppnas i nytt fönster) där du skapar en användare och sedan tecknar du avtal med oss samt någon tjänsteleverantör. För ett fungerande internet behöver du även internetaccess. Några minuter senare kan du vara igång och surfa! 

Komma igång i kontor

Har du ett kontor behöver du först säkerhetsställa att det finns något fastighetsnät från vår avlämningspunkt till ditt kontor att nyttja. Därefter kan du välja på två olika bredbandsavtal. Det lite enklare kan du teckna i vår kundportal ume.net (öppnas i nytt fönster). För det lite mer avancerade ring oss på 090-160021 eller skicka ett e-post till foretag@umeaenergi.se


Published: 16 november 2022 21:00

5 min read

Kontakta kundservice

Du kan alltid kontakta oss på något av nedanstående alternativ

Telefon

Prata med oss direkt

Mejl

Skriv till oss när det passar dig

På plats

Besök vårt huvudkontor