Vanliga frågor om elnät

Här besvarar vi dina vanligaste frågor om elnät.

Hur skiljer sig elnät från elhandel?

Elnätsbolaget står för ledningarna och elhandlaren levererar elen

Man skulle kunna likna det vid t.ex. järnvägen. Om elnätet är rälsen så är elhandlaren ansvarig för tågen.

Du kan fritt välja din elhandlare. Däremot är du bunden till det elnät som finns där du bor, alltså kan du inte välja ditt elnätsbolag. Vi rekommenderar alltid att man gör ett aktivt val av elhandlare. Om du inte gör det får du ett anvisat elpris som oftast är dyrare än andra alternativ.

Bor du i Umeå är vi ditt elnätsbolag

Umeå Energi Elnät AB äger själva infrastrukturen, som ledningar och annat, i Umeå med omnejd – alltså det vi kallar elnätet.

Published: 16 november 2022 13:10

5 min read

Var kan jag följa och se min elförbrukning?

På Umeå Energis Mina Sidor kan du följa din elförbrukning. Du loggar smidigt in på Mina sidor med BankID eller med e-post och lösenord.

Published: 21 november 2022 13:44

5 min read

Kan jag boka en tid när ni ska komma till mig för elmätarbyte?

Vanligen utför vi mätarbyte utan att du behöver höra av dig. Sitter mätaren inne i din bostad behöver vi komma överens om en tid som passar dig.

Oftast behöver du inte boka en tid för mätarbyte. Det beror på att din elmätare vanligen är placerad utanför din bostad, t.ex. utomhus eller i fastighetens elrum. Därför kan vi byta din elmätare även om du inte är hemma.

Skulle den sitta inne i din bostad och ingen är hemma då vi kommer, lämnar vi ett meddelande till dig i brevlådan. Där står vem du ska kontakta för att komma överens om en ny lämplig tidpunkt för mätarbytet.

Published: 21 november 2022 13:50

5 min read

Kan jag ändra storlek på min mätarsäkring?

Skulle du vilja ändra storlek på din mätarsäkring kan du gå tillväga på två sätt, beroende på vilken säkring du vill byta till.

Om du vill ändra till en större eller mindre mätarsäkring inom intervallet 16 A – 25 A så kontaktar du en behörig elinstallatör som hjälper dig att utföra bytet. Elinstallatören hör sedan av sig till oss varpå vi uppdaterar din nya mätarsäkring i våra system.

Om du vill ändra till en mätarsäkring större än 25 A behöver du höra av dig till oss på 090-16 00 20, så hjälper vi dig!

Published: 21 november 2022 13:51

5 min read

Kontakta kundservice

Du kan alltid kontakta oss på något av nedanstående alternativ

Telefon

Prata med oss direkt

Mejl

Skriv till oss när det passar dig

På plats

Besök vårt huvudkontor