Med anledning av den osäkra situationen på elmarknaden erbjuder vi för närvarande inte ny- eller omteckning av fastprisavtal. Det gäller tills vidare och för både privatpersoner och företag. Vi följer utvecklingen och utvärderar situationen för att kunna erbjuda dig bästa möjliga avtal. Elavtal med rörligt pris tecknas som vanligt.
Det volymvägda elpriset innebär enkelt uttryckt att du betalar för elhandelsföretagets inköpspris på så sätt att elprisets timpriser på börsen och företagets kunders gemensamma elförbrukning per timme utgör underlaget för beräkningen av företagets rörliga elpris per månad.
Det rörliga inköpspriset av el är då oftast ett viktat medelvärde av företagets inköpta energivolym för kundernas användningsprofil per timme, multiplicerat med Nord Pools timvisa spotpris för det elområde där din anläggning finns. Utöver det viktade medelvärdet tillkommer även fasta avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool.
Alltså, om du inte har ett timprisavtal betalar du som om du förbrukat enligt kundkollektivets förbrukningsprofil.
Månadspriset som redovisas på Nord Pool är ett medelpris av månadens alla timpriser. Den genomsnittlige kunden förbrukar dock inte lika mycket el alla timmar (vilket Nord Pools genomsnittspris i teorin utgår ifrån). Genomsnittskunden använder till exempel mer el under kallare dagar då priset oftast är högre. Efterfrågan av el oftast är som högst när elen är som dyrast. Därför blir som regel kundens genomsnittliga pris något – och ibland påtagligt – högre än Nord Pools medelpris.
Till kundens genomsnittliga pris tillkommer elhandelsbolagets övriga inköpskostnader för perioden. Dessa kostnader kan variera beroende av flera faktorer som bland annat elcertifikat för grön el.
Elen som du köper av oss kommer uteslutande från förnybara källor som sol, vind och norrländska vatten.
Vi säljer bara närproducerad och förnybar el som har så liten påverkan som möjligt på vår miljö.
Innan ditt fasta elavtal går ut kan du alltid teckna om det. Förlänger du inte innan avtalet löper ut får du rörligt elpris.
Om du inte förlänger ditt elavtal innan det löper ut övergår det automatiskt över tilol rörligt elpris.
Innan ditt elavtal löper ut har du alltid möjlighet att förlänga det. Det gör du enklast genom att logga in på Mina Sidor och klicka på ”Jag vill förlänga mitt elavtal” under Avtal & Kunduppgifter.
Din totala elkostnad består av två delar - din anslutning till elnätet och din elanvändning.
För den el du använder betalar du enligt ditt avtal med en elleverantör (även kallat elhandelsföretag) inköpspris som inkluderar ursprungsgarantier, myndighets- och handelsavgifter. Därtill kommer ett påslag och en fast avgift som ska täcka administrativa kostnader. Huvuddelen av denna kostnad går till elproducenterna, som säljer el på den nordiska elbörsen Nordpool.
Kostnaden för din anslutning till elnätet består av en fast och en rörlig avgift. Säkringsavgiften avgörs av säkringens storlek, ett mått på hur mycket el som du kan ta ut vid ett och samma tillfälle. I säkringsavgiften ingår myndighetsavgifterna: elsäkerhetsavgift, nätövervakningsavgift och elberedskapsavgift. För varje använd kilowattimme (kWh) betalar du en rörlig överföringsavgift. Bor du i Umeå är Umeå Energi Elnät AB ditt elnätsbolag.
Energiskatt är en statlig skatt som läggs på ditt elnätsfaktura (från och med 2018).
Skatten bestäms av riksdagen och justeras årligen. Hur mycket i energiskatt du betalar beror också på var i Sverige du bor. I Västerbotten betalar vi reducerad energiskatt, jämfört med exempelvis Skåne.
Elcertifikat är ett stöd för att främja förnybar energiproduktion i Sverige, som till exempel sol-, vind och vågkraft.
De elproducenter som finns på marknaden får elcertifikat då de producerar förnybar el. När en elleverantör köper el från producenten får de, utöver själva elen, även betala för elcertifikatet. Därefter fördelar elleverantören ut kostnaden för elcertifikatet på sina kunder i form av ett påslag på elpriset. Då du som konsument sedan betalar för din elanvändning, består en liten den av den kostnaden av elcertifikatet.
Elnätsbolaget står för ledningarna och elhandlaren levererar elen. Man skulle kunna likna det vid t.ex. järnvägen. Om elnätet är rälsen så är elhandlaren ansvarig för tågen.
Du kan fritt välja din elhandlare. Däremot är du bunden till det elnät som finns där du bor, alltså kan du inte välja ditt elnätsbolag. Vi rekommenderar alltid att man gör ett aktivt val av elhandlare. Om du inte gör det får du ett anvisat elpris som oftast är dyrare än andra alternativ.
Bor du i Umeå är Umeå Energi Elnät ditt elnätsbolag. Umeå Energi Elnät AB äger själva infrastrukturen, som ledningar och annat, i Umeå med omnejd – alltså det vi kallar elnätet.
Med våra solceller kan du producera egen el. Den el som du inte använder själv kan du sedan sälja tillbaka till oss.
Om du producerar egen el så kan det ibland hända att du får ett överskott. Det betyder att du producerar mer el än vad du för tillfället själv använder. Då kan du sälja den till oss genom att teckna avtal om försäljning av överskottsproducerad el.
När du ska flytta in i eller bygger en ny bostad i Umeå behöver du höra av dig till oss och teckna ett elnätsavtal.
Vi samarbetar inte med något annat elbolag och jobbar inte med försäljning via dörrknackning. Har du blivit kontaktad och känner dig fundersam är du varmt välkommen att kontakta oss.
För att hindra att andra elbolag på ett oschyst sätt tecknar dig på ett elavtal kan du lägga in en fullmaktsspärr hos oss. Genom en fullmaktsspärr kommer framtida fullmakter som kommer in till oss automatiskt att avvisas.
Prisskillnaderna mellan elområdena skiljer sig då olika elområden har olika tillgång på el. I de två nordliga elområdena, elområde 1 och 2, finns generellt ett överskott av el medan det i elområde 3 och 4 generellt finns ett underskott.
Det stämmer. Beroende på vilket elområde ditt boende geografiskt finns i så får du olika priser.
Sverige är indelat i fyra elområden, från elområde 1 (Luleå) i norr till elområde 4 (Malmö) i söder. Umeå befinner sig i elområde 2. Områdena gör det tydligt vart i Sverige elnäten behöver förstärkas samt vart behoven av ökad produktion är som störst.
På Umeå Energis Mina Sidor kan du se hur länge ditt fasta elavtal gäller. Du loggar smidigt in på Mina sidor med BankID eller e-post och lösenord.
Om du har ett fastprisavtal hos Umeå Energi så gäller ditt elpris hela avtalslängden. Ditt elpris kommer alltså inte ändras.
Timpris passar dig som är villig att engagera dig i din elanvändning. Om du väljer timpris bör du aktivt följa upp och justera din elanvändning. Tänk på att om elanvändningen inte kan minskas när elpriset är högt riskerar kostnaden i stället att öka med timbaserade avtal, jämfört med om du har ett månadsbaserat rörligt avtal.
Fördelen med timpris är att du kan anpassa din elanvändning till de timmar när elen är billig. Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el, därför är elpriset oftast högre de timmar på dygnet då flest använder el. Vanligen är elpriset som lägst nattetid och högst på dagen, framför allt på morgonen och under sena eftermiddagen/kvällen. Om du kan styra din elanvändning till de billigare timmarna har du möjlighet att sänka din elkostnad.
Ett månadsbaserat rörligt elavtal är den vanligaste formen av rörligt elpris och bygger på ett medelpris som sätts per månad. Ditt pris är alltså ett snitt över månadens priser. Med ett rörligt elavtal med timpris sätts priset per timme istället för per månad - du får alltså ett nytt elpris för varje given timme på dygnet.
Timpris innebär att du betalar ditt rörliga elpris per timme, du får alltså ett nytt elpris för varje given timme på dygnet. Umeå Energi erbjuder timpris.
Det rörliga elpriset följer svängningarna på elmarknaden och kommer alltså variera från månad till månad. Ditt elpris sätts alltså utefter det totala utbud och efterfrågan som råder på elmarknaden varje månad.
På Umeå Energis Mina Sidor kan du se vilket elavtal du har och vilket pris du betalar, har du rörligt pris är det föregående månads genomsnittliga pris som visas. Du loggar smidigt in på Mina sidor med BankID eller e-post och lösenord.
Det ska vara enkelt att hitta rätt elavtal. Vi hjälper dig hitta det elavtal som passar dig bäst. Vi erbjuder rörligt elpris, timprisavtal och rabatt för dig som är medlem i PRO.
Dina elkostnader består av två delar. Dels betalar du för att vara ansluten till nätet, den så kallade elnätskostnaden. Du betalar också för inköp av den el du gör av med, eller den så kallade elhandelskostnaden. Förutom elpriset betalar du också också skatter, avgifter och moms.
Sett över en längre period (t.ex. ett år) har Sverige elöverskott och vi exporterar el. Men vid vissa tillfällen behöver vi importera el för att möta den förbrukning som efterfrågas. Tillgången på el skiljer sig också beroende på vart du bor. Långt ner i Sverige har vi generellt sett ett större underskott på el vilket gör att framförallt de södra elområdena (SE3 och SE4) i högre grad ”smittas” av elpriserna på kontinentala Europa.