Jag har många antennuttag. Hur kopplar jag in digital-tv?

Du har flera uttag för tv i ditt hem, men är osäker på hur ditt antennät är uppbyggt. På något sätt måste du ta reda på hur man sedan tidigare har kopplat på befintlig lösning. Oavsett om det har varit takantenn eller kabelt-tv.

Koppla direkt till spridningspunkten

Börja med att leta efter en spridningspunkt, så kallad splitter. Om du hittar en drar du bara en antennkabel från fiberkonvertern till spridningspunkten.

Använd uteslutningsmetoden för att hitta spridningspunkten

Om du inte hittar en spridningspunkt och är osäker på om det ens finns någon så gäller uteslutningsmetoden. Undersök alla väggmonterade tv-uttag för att se om dem är direktkopplade eller seriekopplade. Ett direktkopplat uttag har endast en kabel som gå in i uttaget. Ett seriekopplat uttag har både en ingående kabel och en utgående, som då leder vidare till nästa uttag. Sen får man använda uteslutningsmetoden. Om alla uttag utom ett är seriekopplade är det troligt att det inte finns någon spridningspunkt. Om alla uttag är direktkopplade är det uppbyggt som ett stjärnnät med spridningspunkt någonstans.

Om det finns fler direktkopplade och seriekopplade uttag, är det sannolikt ett stjärnnät men att man byggt vidare genom seriekoppling.

Kontakta fackhandlare om du behöver en ny spridningspunkt

Hittar du ingen spridningspunkt eller kommer fram till att det inte finns någon sen tidigare, rekommenderar vi dig att kontakta en fackhandlare för att få hjälp att söka. Eller varför inte installera en ny spridningspunkt närmare fiberkonvertern och sen bara koppla om tåtarna i respektive seriekopplat uttag.

Publicerad: 27 mars 2023 08:37 av Umeå Energi AB