För villor och flerbostadshus i Umeå som redan använder fjärrvärme är det nuvarande uppvärmningssystemet det mest ekonomiska alternativet. Vid nybyggnation kan andra uppvärmningsalternativ vara mer kostnadseffektiva. Att välja uppvärmningsform är ett viktigt beslut och det finns många faktorer att väga in, som bland annat kostnader, miljöhänsyn, inomhusmiljö och driftsäkerhet.
Biobränslemarknaden fungerar likt andra marknader där bränslet köps och säljs på en internationell marknad. Priset påverkas av faktorer som efterfrågan, tillgång på råvaror, konkurrens med andra energikällor, samt politiska beslut om att minska användningen av fossila bränslen. Eftersom många länder ökar sin användning av biobränslen för att nå klimatmål, driver ökad efterfrågan och internationell konkurrens upp priserna.
Fjärrvärmepriset påverkas av många faktorer, till exempel utsläppsrätter, räntor, bränslepriser och fler kunder.
För en villakund med ett energibehov på 20 000 kWh per år ser den historiska prisutvecklingen ut enligt tabellen nedan:
Det finns många sätt du kan påverka din energianvändning och sänka din fjärrvärmeförbrukning. Här har vi listat några av dem tillsammans med tips på ingångar till ytterligare energieffektivisering.
Att välja uppvärmningsform är ett viktigt beslut. Det finns många faktorer att väga in, som kostnader, miljöhänsyn, inomhusmiljö och driftsäkerhet. Det finns många fördelar med fjärrvärme som uppvärmningsform. Här listar vi några av dessa.
Priset för fjärrvärme till din villa består av en fast årlig avgift och en energiavgift per kWh utifrån din användning. Den fasta avgiften täcker delar av de fasta kostnader som vi har för att hålla en hög servicenivå och tillgänglighet i vår leverans av fjärrvärme.
Vid en prisjustering kan du enligt Fjärrvärmelagen (2008:263) begära förhandling, medling och i sista hand säga upp avtalet. Förhandlingsrätten innebär att du har rätt till förhandling om en förändring av dina avtalsvillkor innebär en ensidig nackdel för dig som kund. Det kan till exempel vara att du anser att våra prishöjningar inte är skäliga. Som kund har du, efter det att vi har meddelat det nya priset, tre veckor på dig att skriftligen begära förhandling med Umeå Energi. Om du inte är nöjd med förhandlingen kan du begära medling. Medlingen sköts av en fjärrvärmenämnd och kostar 500 kr för dig som konsument och 1 000 kr för övriga.