Kollage av konstverken Konstsofforna, Vandrare, Vingen

Fotograf: ©MikaelRichter/Bildupphovsrätt2020-2025, ©MatsCaldeborg/Bildupphovsrätt2020-2025, ©EinarHöste/Bildupphovsrätt2020-2025

Umeå Energi och konsten

På våra anläggningar finns många konstverk, både inomhus och utomhus. Vi har samarbetat med Konsthögskolan i Umeå vid flera tillfällen, men även med flera olika etablerade konstnärer. Och konstverken är uppskattade – både av vår egen personal och alla besökare (som faktiskt kommer från världens alla hörn). Vi är glada över att kunna stötta lokala, nationella och internationella konstnärer, och därigenom bidra till ett rikare kulturliv i Umeå.

Våra konstverk

Konstverket Vingen, Ålidhem, betongkonstruktion

Ålidhemsanläggningen

På Ålidhems värmeverk finns flera yttre utsmyckningar. Utskjutande plan (Vingen) är en fasadskulptur i betong som byggdes 1967–68

Konstsofforna vid Operaplan, ungdomar sitter på sofforna och har datorer i knät

Konstsofforna

Konstnären Mikael Richter har skapat fyra soffor i fiberbetong som värmer, lyser upp och inbjuder till kommunikation med omvärlden.

Dåva kraftvärmeverk, takprofiler mot blå himmel

Dåva kraftvärmeverk

Dåva kraftvärmeverk invigdes 2000 och är en av Europas mest energieffektiva och miljöanpassade anläggningar med avfall och biomassa som bränsle.

Konstverk Vandrare, metallskulpturer på svart hylla

Fler konstverk på Dåva

Inne på Dåva kraftvärmeverk finns flera konstverk. Energipartiklar I den fem våningar höga entréhallen har Anna Eilert placerat sitt verk Energipartiklar.