Konstsofforna

Konstsofforna vid Operaplan, ungdomar sitter på sofforna och har datorer i knätKonstsofforna är uppvärmda med fjärrvärme och har inbyggd bredbandsanslutning. ©MikaelRichter/Bildupphovsrätt2020-2025

Konstnären Mikael Richter har skapat fyra soffor i fiberbetong som värmer, lyser upp och inbjuder till kommunikation med omvärlden. Tillsammans utgör de en spännande och social installation som invigdes hösten 2002. 

Två soffor finns vid Operaplan i centrala Umeå, en har tidigare stått vid entrén till Dåva kraftvärmeverk och en står vid entrén till Umeå Energis huvudkontor i centrala Umeå. Sofforna är värmda med fjärrvärme och upplysta av ljusglorior med el. Dessutom har de fast bredbandsanslutning via Umeå Energis stadsnät UmeNet – det är bara att plugga in datorn och surfa via bredband, uttaget sitter i soffbenet! På sommaren kan du surfa i solen, på vintern vila i värmen. För att garantera sittkomforten har själva soffan tagits fram i samarbete med möbeldesignern Björn Dahlström. I en namntävling på Umeå Energis webbplats döptes konstverken till Laddningsplats för ljushuvuden.

Publicerad: 20 december 2022 12:02 av Umeå Energi AB