Bild av von Ahnska magasinen

Våra anläggningar och platser

Vi har en verksamhet som berör nästan alla människor i vår närhet. Det ger oss ett särskilt ansvar för den fysiska miljön och det offentliga rummet. Som energibolag och en samhällsaktör vill vi utmana genom nytänkande och vara drivande i Umeåregionens hållbara utveckling.

Elbilsbana med tre bilar och barn

Umeå Energicentrum

Natursköna Umeå Energicentrum är en plats för inspiration och rekreation, där du på ett lättsamt sätt kan studera Umeå Energis ursprung och framväxten av dagens Umeå. Här kan både stora och små inspireras och lära mer om energi och hållbarhet - eller bara njuta av naturen. Här kan du leka i äventyrslekparken och gå en guidad tur i kraftverksmuseet. Toppa dagen med en picknick i det gröna eller med något gott från kaféet.

Vy över Dåva kraftvärmeverk, industribyggnad med skorsten

Dåva kraftvärmeverk

De två kraftvärmeverken på Dåva Företagspark är hjärtat i Umeås fjärrvärmeförsörjning och Norrlands största kraftvärmeverk baserat på fasta bränslen. Här sker till största delen produktionen av Umeås fjärrvärme och en stor del el med en förbränningsteknik och rening av rökgaserna som väl motsvarar de krav som vi är ålagda.

Energiparken

Umeå Energi Arena

Umeå Energi Arena är en del i vår sponsring av föreningslivet. År 2015 tog Umeå Energi över namnrättigheterna för arenaområdet på Gammlia. I samband med det döptes arenaområdet om till Umeå Energi Arena med tilläggen Sol (fotboll), Vind (innebandy) och Vatten (basket).

Bild av Smörasken i skymning

Våra kulturbyggnader

År 1888 skakades Umeå av en stor brand. Stora delar av staden totalförstördes och många byggnader brann ned till grunden. Men några historiska byggnader klarade sig undan lågorna och Umeå Energi har rustat upp ett flertal av dem. 

Konstverk Vandrare, metallskulpturer på svart hylla

Våra konstverk

På våra anläggningar finns många konstverk, både inomhus och utomhus. Vi har samarbetat med Konsthögskolan i Umeå vid flera tillfällen, men även med flera olika etablerade konstnärer. Vi är glada över att kunna stötta lokala, nationella och internationella konstnärer, och därigenom bidra till ett rikare Kulturumeå.