Ålidhemsanläggningen

Konstverket Vingen, Ålidhem, betongkonstruktionUtskjutande plan skapades av konstnären Einar Höste. Vingen är 34 meter lång och 4 meter hög. ©EinarHöste/Bildupphovsrätt2020-2025

På Ålidhems värmeverk finns flera yttre utsmyckningar

Utskjutande plan (Vingen)

Utskjutande plan är en fasadskulptur i betong som byggdes 1967–68. Den skapades av konstnären Einar Höste och är en del av den konstnärliga utsmyckningen av Umeås då nya värmeverk, Ålidhemsanläggningen. Konstverket kallas även Vingen och är 34 meter långt och fyra meter högt. Tillsammans med en betongskulptur i Kungsträdgården i Stockholm är Vingen det enda svenska konstverk som finns representerat i den internationella praktboken "Beton dans l'art contemporaire". Fasaden har utnämnts till Nordens största betongkonstverk.

Anläggningens ursprungliga delar, inklusive den speciella och uttrycksfulla skorstenen, ritades av arkitekten Vera Spartalj.


Mosaikvägg

På anläggningens västra fasad finns en mosaikvägg, skapad av Lars Englund.

Aurora borealis

Invid Ålidhemsanläggningen står en stor ackumulatortank, byggd 1986. Fasaden är ritat av konstnären Lars Englund, som gav den namnet Aurora borealis (Norrsken).

Tanken rymmer vatten till 60 000 badkar och fungerar som en termos. På natten fylls den med varmvatten, då det förbrukas lite värme samtidigt som värmeverket har överkapacitet. På så sätt kan pannorna köras på jämn effekt dygnet runt; ekonomiskt och miljöbesparande.

Publicerad: 20 december 2022 12:03 av Umeå Energi AB