Så fungerar din elmätare

Din elmätare talar om för oss hur mycket el du använder i din bostad. Numera läses mätaren av automatiskt, så kallad fjärravläsning. Det gör att din faktura alltid baseras på din faktiska elanvändning. Vi använder en del olika mätare.

Vi byter till bättre elmätare i Umeå

Vi byter successivt ut nuvarande elmätare och beräknas vara klara till år 2025. Vi byter ca 5000 stycken mätare per år. De nya elmätarna håller bättre kvalitet, tillförlitlighet och prestanda för insamlat mätvärde. För dig som elanvändare betyder de nya funktionerna i elmätaren förutsättningar att minska din energiförbrukning och dina kostnader.

Så fungerar fjärravläsning

  • I dag avläses alla elmätare automatiskt genom så kallad fjärravläsning. Elmätaren skickar automatiskt mätarställningen – via radionätverk – till en insamlingsenhet, koncentrator, där det överförs via mobilnätet (4G) och vidare till Umeå Energi. Efter bearbetning skickas informationen till faktureringssystemet som skapar din faktura utifrån den faktiska förbrukningen.

Kontroll av elmätare

  • Mätarna är av hög kvalitet och visar väldigt sällan fel. Har du anledning att misstänka att något inte står rätt till att du varmt välkommen att kontakta vår kundservice eller beställa en kontroll, men tänk på att du själv kan få bekosta kontrollen.

  • Om något inte står rätt till med din elmätare bör du kontakta oss. Vi kan ofta avgöra om något är fel, men du kan givetvis beställa en mätarkontroll av en opartisk kontrollant eller av oss om du ändå tror något krånglar. Kontroll av opartisk kontrollant kostar 6 250 kronor inklusive moms. Kontroll som utförs av Umeå Energi Elnät kostar 2 250 kronor inklusive moms. Är felet vårt är kontrollen kostnadsfri.

Information och manualer

Här hittar du information och manualer till våra elmätare, har du ändå frågor kring mätarna är du välkommen att kontakta vår kundservice på 090-16 00 20.

Kamstrup OMNIPOWER

Ansvarig

Umeå Energi Elnät AB

webmaster@umeaenergi.se