Effekttariffer – vad betyder det för dig som bor i Umeå?
Senast 2027 ska alla elnätsbolag i Sverige börja använda en ny typ av prismodell, kallad effekttariff. Syftet är att elnäten ska användas smartare och jämnare, så att fler kan få plats på befintligt elnät. Bakom beslutet står Energimarknadsinspektionen (Ei) och här har vi samlat det du behöver veta om vad förändringen kan innebära för dig som Umeåbo.

Ett pågående arbete
Så funkar det


Så kan avgiften se ut
Att tänka på
Tips på vad du kan göra redan nu
Vanliga frågor
Vad är en effekttopp?
Effekttoppar uppstår när belastningen på elnätet är hög på grund av stigande effektuttag och energiförbrukning. Det kan exempelvis ske när det är kallt ute.
Varför är det bra att utgå från effekt?
Det handlar om medvetenhet, samhällsansvar och att säkra elnätet. Systemet gynnar alla som håller nere sin effekt. Det är ett sätt att uppmuntra kunder att använda elen på ett sätt som dels sparar pengar för kund men också för att vi ska använda elnätet smartare.
Effekt och energi – vad är skillnaden?
Energi är resultatet av det som exempelvis vatten-, sol- och vindkraft producerar och som i slutändan kommer ut som el i uttagen hemma hos dig. Elenergi mäts oftast i kilowattimmar (kWh). Effekt beskriver hur mycket energi som ett visst föremål förbrukar eller producerar under en viss tid. Effekt mäts oftast i Watt (W).
Solceller i kombination med effekttariffer – hur fungerar det?
Ei:s föreskrifter om effektavgiften gäller för både elanvändare och elproducenter. Den nya effektavgiften ska baseras på hur mycket du belastar elnätet, oavsett om du använder (köper) el eller om du matar in (säljer) producerad el. Elnätsföretagen kan ha olika avgift för inmatning och uttag av el. Kontakta ditt elnätsföretag för att få veta hur de har valt att utforma sin effektavgift.
Vad är effektbrist?
För oss uppstår effektbrist när elnätet inte har kapaciteten att leverera energin snabbt nog, det vill säga att elnätet inte är tillräckligt tilltaget för den energi som ska levereras i just den stunden. Effektbrist kan också uppstå när elproduktionen inte räcker till, med andra ord att efterfrågan är högre än tillgången. För oss kan produktionen vara tillräcklig men vi kan ha effektbrist ändå.