Äldre par, en kvinna och en man, sitter i soffan hemma i ett vardagsrum och tittar mot en tv som inte syns i bild. Kvinnan riktar en fjärrkontroll mot tvn.

Så funkar digital-tv

Digital-tv fungerar enligt samma princip som stadsnätet – vi levererar infrastrukturen för digital-tv och tjänsteleverantören Telenor levererar kanalutbudet. Du köper tjänsten från oss, men tv-innehållet levereras av Telenor. I tjänsten du köper från oss ingår ett basutbud med kanaler. Önskar du ett större kanalutbud så kan du beställa det mot en extra kostnad.

Signalen levereras i en fiberkabel till din fastighet

När fiber installeras till en fastighet så ansluter vi i de allra flesta fall två fiberkablar fram till fastigheten. I den ena kabeln levereras bredbandet och i den andra kabeln levereras signalen för digital-tv tillsammans med en analog signal. I kablarna levererar vi den digitala och analoga signalen fram till din fastighet. I din fastighet distribueras sedan signalerna vidare via ditt antennät (koaxialnät). Eftersom signalerna går via ditt antennät i huset så kan det liknas vid den traditionella kabel-tvn.

Se på tv med både digital och analog signal

När du köpt tjänsten digital-tv från oss kan du alltid se ditt kanalutbud analogt på alla dina tv-apparater i ditt hem. För att få tillgång till den digitala signalen, och njuta av ditt tv-utbud i toppkvalitet så behöver du en digitalbox som kan konvertera signalen till din tv. Det innebär att du kan se utbudet digitalt på en tv-apparat och analogt på övriga tv-apparater. Digitalboxen beställer du utan kostnad. Vill du ha digital-tv till fler tv-apparater så kan du beställa ytterligare digitalboxar mot en extra kostnad.

Publicerad: 30 november 2022 12:17 av Umeå Energi AB