Närbild på två händer som skriver på en laptop, på skärmen syns vit text på svart bakgrund, texten är kod

Mofab kommunicerar snabbt och säkert via stadsnätet

Fastighetsföretaget Mofab använder Umeå Energis stadsnät på två sätt: för att erbjuda sina hyresgäster snabbt bredband och för internkommunikation i ett eget så kallat ethernet-nätverk. 

– Umeå Energi är pålitliga och kunniga och när vi vill ha hjälp behöver vi aldrig vänta länge, säger Rolf Burlin, vice vd på Mofab.

Umeå Energi erbjuder ett öppet stadsnät med ett av världens snabbaste bredband. I nätet går det att leverera upp till 1 000 Mbit/s i båda riktningarna. Umeå Energi levererar, underhåller och fakturerar själva infrastrukturen medan innehållet skapas och debiteras av de tjänsteleverantörer som bolaget har avtal med. Via en kundportal kan kunderna se samtliga tjänsteleverantörers utbud och priser för till exempel internetåtkomst, ip-telefoni och bredbands-tv. Alla Mofabs fastigheter är uppkopplade till stadsnätet.

– Hyresgästerna kan helt fritt välja bland de tjänsteleverantörer som finns i stadsnätet och det är uppskattat. Folk vill göra som de vill, inte ha några pekpinnar. För oss som företag är det också en smidig lösning, det flyter på bra utan att vi behöver lägga ner en massa jobb på det, säger Rolf Burlin.

Intranät via stadsnätet

Mofab har också en speciallösning i det öppna stadsnätet, något som bäst kan liknas vid ett intranät där företaget kan nyttja snabbt bredband men inte behöver vara ute på Internet.

– Det är tryggt, säkert och lätt att använda. Genom att vi inte är ute på Internet slipper vi intrång utifrån som kan bli kostsamma, säger Rolf Burlin.

Idén såddes för några år sedan när Rolf Burlin och Karolina Hed, företagssäljare på Umeå Energi, började diskutera om det inte skulle gå att sköta Mofabs internkommunikation genom stadsnätet. Det ledde till en så kallad ethernet-lösning – innebär i korthet att de användare som finns inom basstationens räckvidd också kan erbjudas bredbandsaccess – som utgår från Mofabs huvudkontor och når alla företagets fastigheter. 

Styr fastigheter

Genom nätet, som nås enkelt via en och samma inloggning, går det att få information om exempelvis fjärrvärme och ventilation och styra en del av fastigheternas funktioner. 

– Vi kan koppla upp oss genom mobilen var vi än är i Umeå och få larm och annan viktig information, så att vi kan agera snabbt. Nätet gör det också lättare att veta vilka åtgärder som ska prioriteras. Oftast krävs det ju att någon åker ut till fastigheterna för att lösa problemen, men en del kan skötas på distans och transporterna har blivit färre, så det innebär en miljövinst också, säger Rolf Burlin. 

– Mofab var framsynta och tidigt ute med den här lösningen, nu är det fler fastighetsföretag som satsat på liknande kommunikation. De har också framgångsrikt kunnat bygga ut sitt intranät via stadsnätet i takt med att deras fastighetsbestånd vuxit, säger Karolina Hed. 

Publicerad: 30 november 2022 12:17 av Umeå Energi AB