Vy över umeå i morgon- eller kvällssol

Lerstenens hyresgäster kopplar upp sig snabbt och enkelt

Umeå Energi har anslutit samtliga Lerstenens drygt 1 200 lägenheter i Umeå till bredband och kan nu effektivt ansluta nyproducerade fastigheter i den takt de byggs. Upplägget innefattar också en webbportal för fastighetsföretaget där hyresgästerna enkelt kan beställa bredband. 

– Vi är helnöjda och nyfikna på hur portalen kan utvecklas, kanske kommer vi snart kunna koppla in tjänster för det smarta hemmet, säger Marielle Sällström, på Lerstenen.

För Lerstenen är det viktigt att kunna erbjuda sina hyresgäster snabbt och prisvärt bredband – och att det är lätt att komma igång med det. Med lösningen från Umeå Energi och A3 (tidigare T3), som står för tjänsterna i nätet, har de hittat en väl fungerande modell. När en ny hyresgäst går in på Lerstenens webbplats tar det bara några minuter att registrera sig för bredband – oavsett tid på dygnet – och direkt efter registreringen är det bara att surfa för fullt. Lika snabbt går det att avbeställa tjänsten via portalen om man flyttar från en Lerstenen-lägenhet. Hyresgästerna betalar just nu 245 kronor per månad för 100 Mb. 

Nöjda hyresgäster

– Det är väl svårt att få det enklare och hyresgästerna gillar det. Även för oss är det mycket smidigt, nu när det är anslutet rullar det på utan att vi behöver göra något. Dessutom är det en modell som ger oss bra koll på hur många som kopplar in sig respektive avbeställer varje månad, säger Marielle Sällström. 

– Vi har försökt göra en så enkel, praktisk och användarvänlig lösning som möjligt för både Lerstenen och deras hyresgäster, säger Kurt Pudas, kundansvarig på Umeå Energi för bredbandsaffären med Lerstenen.

Snygga och prydliga installationer

Marielle Sällström säger att Lerstenen är nöjda med Umeå Energis arbete genom hela processen. Återkopplingsmöten under arbetets gång har hela tiden gjort det tydligt vad som utförts och vad som återstått att göra enligt avtalet. Även Umeå Energis underleverantörer Elteleteknik som genomförde bredbandsinstallationerna i de olika fastigheterna får mycket väl godkänt. 

– Vi var tydliga med att installationerna skulle vara snygga och prydliga. Många dragningar var nog inte helt enkla heller, installatörerna var uppe på vindar och kröp i en del trånga och äldre hus. Men de löste alla installationer, det var väldigt få problem, säger Marielle Sällström. 

Smarta hemmet snart via portalen?

Initialt har syftet med Lerstenens webbportal varit att hyresgästerna ska kunna koppla in bredband snabbt och enkelt, men i framtiden öppnar sig även andra möjligheter, till exempel tjänster för det smarta hemmet.

– Vi följer utvecklingen kring tjänster för det smarta hemmet med stort intresse, det blir spännande att se vad som händer på den fronten framöver och om vi kan koppla in smarta tjänster via vår webbportal, säger Marielle Sällström. 

Publicerad: 30 november 2022 12:17 av Umeå Energi AB