Elprisfrågan

Elprisfrågan

I några korta filmer besvarar vi aktuella frågor kring elmarknaden, priser och avtal. Våra experter förklarar hur det fungerar och vad du som kund kan göra. För en enklare vardag.

Varför är elen så dyr i Sverige?

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan. En stor anledning till de höga elpriserna vi såg i slutet av förra året beror på kriget i Ukraina som påverkat utbudet och priset på naturgas – som mycket av Europas elproduktion baseras på. Eftersom vi är en del av den europeiska elmarknaden så har det lett till höga priser även här i norr. Andra faktorer som drivit upp elpriset är låga vattenkraftsmagasin, att det blåst lite, minskad kärnkraft, kyla & begränsad elöverföring i elnätet. Nu är vi i början av februari och tillgången på el i Europa ser något bättre ut än det gjorde i höstas, och därför ser elpriserna ut att kunna landa på en mer stabil nivå framöver.

Hur kan jag påverka min elkostnad?

Det finns en hel del enklare saker som du kan göra redan nu för att sänka din elanvändning, men fundera över vad som är rimligt att påverka och förändra i din bostad. Sänk temperaturen på golvvärmen och försök använda el då efterfrågan är som lägst - tidigt på morgonen och senare på kvällen. Har du disk- och tvättmaskin, kör de när de är fulla och gärna på eco-program. Lufttorka tvätten istället för att torktumla. Byt också ut alla lampor till LED-lampor. Många bäckar små kan göra skillnad.

Ska jag teckna timprisavtal?

Timprisavtal kan vara bra för dig som har lite högre elanvändning och kan påverka när du använder din el, som att tvätta, diska eller ladda elbilen när elpriset är lägre. Med timprisavtal behöver du därför hålla koll på hur elpriset rör sig under dagen, annars kan din totala elkostnad bli högre än om du haft ett månadsmätt rörligt elpris. Har du inte så hög elanvändning eller begränsade möjligheter att påverka när du använder din el, t.ex. om du bor i en lägenhet, så är timpris inte optimalt. Teckna timprisavtal genom att kontakta Kundservice.

Hur funkar rörligt elpris?

Har du ett rörligt elavtal får du ett nytt pris varje månad och det följer svängningarna på elmarknaden. Du kan också få ett rörligt elpris med timpris, då får du istället ett nytt elpris varje timme. Då gäller det dock att vara lite smart hur du använder elen, så att du använder den när det är som billigast.

Har inte Sverige ett elöverskott?

Sett över en längre tidsperiod har Sverige ett överskott av el, med möjlighet att exportera. Men vid vissa tillfällen, till exempel när det blir kallare ute, måste vi importera el. Tillgången till el skiljer sig också väldigt mycket beroende på var du bor. Generellt finns ett större underskott av el i södra Sverige, vilket ofta gör att det blir dyrare där.