Ben och fötter på person som ligger i hängmatta inomhus med hund intill

Energismarta tips som sänker din förbrukning

Smart elanvändning är bra för din plånbok och bidrar till att samhället använder mindre resurser till att producera energi. Här får du tips på hur du blir en smartare energianvändare.

Spara energi här och nu

Nedan listar vi tips på sånt du kan göra direkt för att påverka elanvändningen i ditt hem.

Sätt LED i allt som lyser

Med LED-lampor minskar du din energianvändning och undviker farliga ämnen. Du håller nere dina elkostnader efter som LED-ljuskällor använder 85% mindre energi än traditionella glödlampor. LED-lampan har också längre livstid än både glöd- och halogenlampor. PS, släck ljuset när du lämnar ett rum.

Använd golvvärme lagom

Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik mattor och möbler på dessa golv så värmen får röra sig fritt. Med golvvärme värms golvet med luft, vatten eller elektriska slingor. Med 22-24 plusgrader i golvet får du en rumstemperatur på 20 grader.

Duscha effektivt

Hur ofta och länge du duschar påverkar din energianvändning. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen med 500 kWh per person. Stäng vattnet när du tvålar in dig och använd ett snålspolande duschmunstycke.

Diska i maskin

Skrapa bort matrester och kör full maskin. Om möjligt kan du stänga av torkfunktionen. Att diska i maskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Ansluter du diskmaskinen till kallvatten sparar du cirka 30 procent energi.

Tvätta i rätt temperatur

En full maskin på låg temperatur gör gott för miljö, plagg och plånbok. Tvätten blir ren i 40 grader och halverar energianvändningen jämfört med 60 grader. Använd energiprogram om det går. Överdosera inte med tvättmedel och vädra de plagg som bara behöver fräschas upp.

Lufttorka tvätten

Ingen stress? Låt tvätten hänga på tork. Bra centrifugering på tvättmaskinen sparar både tid och energi vid torkningen. Torktumlare och torkskåp drar mycket energi så använd dessa sparsamt.

Tänk till om extra element

Med ett extra element kan din elräkning bli högre än vanligt. Om du under ett dygn har igång ett element med effekten 1000 watt eller 1 kilowatt (kW) använder du 1 x 24= 24 kWh. Se till att ditt ordinarie element inte blockeras, med luft runt elementet sprids värmen bäst.

Använd energieffektiva vitvaror

Frosta av frysen och dammsug bakom kylen för att underlätta ventilationen. När du behöver köpa nytt, titta på energimärkningen. En ny kyl eller frys använder cirka 80 procent mindre el jämfört med en 15 år gammal maskin, tack vare effektiva kompressorer och tjockare isolering. I kyl rekommenderas +5 grader och i frys -18 grader för bra matförvaring och låg energianvändning.

Stäng av med strömbrytare

Ett hem med många elektriska apparater kan spara energi genom att stänga av och inte använda stand-by-funktionen på t ex TV, box, dator, stereo och TV-spel. Mellanläget, varken av eller på, använder drygt 2 procent av landets årliga energianvändning. Med ett grenuttag mellan vägguttag och elektrisk apparat får du full kontroll.

Spara energi med långsiktiga åtgärder

Nedan listar vi insatser du kan göra för din bostad för effekt på längre sikt.

Se över uppvärmningen

För dig som bor i villa betyder varje grads sänkning cirka 5 procent lägre kostnad. Genom att sänka inomhustemperaturen 1 grad sänker du alltså förbrukningen med 5 procent. Cirka 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning, därför är det viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst.

Avlufta elementen

För att få ut det mesta av värmen i din bostad är kan du se till att dina element fungerar optimalt. Om något element inte blir tillräckligt varmt eller inte varmt alls, kan det behöva avluftas. Om elementet inte blir varmt efter avluftning kan det bero på att termostatventilerna sitter fast. Då behöver du motionera dessa.

Isolera dörrar och fönster

35 procent av bostadens värme försvinner ut genom fönster och dörrar. Nya tätningslister runt fönster och dörrar kan göra stor skillnad. Häng med fördel upp gardiner av grövre material – de hjälper till att hålla värmen inomhus och du får det mysigt och ombonat på kuppen. Draperi framför ytterdörren är heller ingen dum idé.

Styr din elanvändning till andra tider på dygnet

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el. Har du ett månadsmätt rörligt elavtal, vilket är det vanligaste rörliga elavtalet, så sätts ditt elpris först efter månaden avslutats, då priset är känt för alla timmar och dagar den månaden. Eftersom elpriset styrs av tillgång och efterfrågan så blir elpriset högt vid hög efterfrågan och lägre vid lägre efterfrågan. Generellt sett så är efterfrågan på el som högst mellan klockan 8-11 och 17-19. Det innebär att om du, trots månadsmätt rörligt elpris, flyttar din elanvändning till tider på dygnet då efterfrågan är lägre, därmed hjälper till att sänka månadens elpris för alla.

Ta hjälp av energirådgivare

Har du frågor om just din specifika energianvändning, kan du alltid kontakta Umeå kommuns Energirådgivning. Det är en kostnadsfri och oberoende tjänst som kan hjälpa dig att identifiera ytterligare åtgärder som du kan göra i ditt hem, utifrån dina specifika förutsättningar, för att minska din elanvändning.