Ljusterapi - Sparad sol till vintertrötta gymnasieelever

Sommaren 2014 kom Umeå tvåa i solligan i Sverige. Det betyder att vi hade näst mest soltimmar i hela landet. Solen sken så mycket på Umeås solceller att vi bestämde oss för att spara lite av den och ge tillbaka under mörkare tider. In english

I december har Umeå ett snitt på 0,77 soltimmar per dag, om solen överhuvudtaget visar sig. Vintertröttheten drabbar somliga mer och andra mindre, men de flesta känner av den. Det är en perfekt tidpunkt att plocka fram lite sparad sol från sommaren.

Experimentet på Dragonskolan

Dragonskolan i Umeå har 2000 elever som går i gymnasiet, en period i livet där det är vanligt att känna sig lite extra trött. Addera då vintermörker och vi insåg snabbt att klassrum är en utmärkt plats för lite ljusterapi. Under december månad har vi därför monterat fullspektrumlampor på Dragonskolan här i Umeå. Sammanlagt kommer mer än hälften av Dragonskolans elever att vistas under lamporna under perioden. 

Studier har visat att rätt ljus i klassrummet kan påverka inlärningen, särskilt under den mörka årstiden på den här delen av jordklotet. Det är för tidigt att säga om vårt ljusterapiexperiment kommer att synas i betygen hos eleverna, men vi hoppas så klart att både lärare och elever känner sig piggare. Kanske blir det också lite lättare att klara av de där sista veckorna fram till det efterlängtade jullovet. Ljusterapilamporna låter vi självklart sitta kvar på Dragonskolan så länge de vill ha dem.

Vi på Umeå Energi säljer bara el från förnybara energikällor som vind, norrländska vatten och så solen då. Det gör vi för att vi är övertygade om att det är den enda hållbara lösningen för framtiden. Den framtid som bland annat sitter i klassrummen på Dragonskolan.

Ljusterapin i media

Radio P4 2014-11-28 (öppnas i nytt fönster)
VK 2014-11-28 (öppnas i nytt fönster)
SVT Västerbottens Nytt (öppnas i nytt fönster)
SVT Rapport (öppnas i nytt fönster)

Internationellt

The Local (öppnas i nytt fönster)
The Weather Channel 1 "Beat depression" (öppnas i nytt fönster)
The Weather Channel 2 "Winter fatigue" (öppnas i nytt fönster)