Energispartips

Energismarta tips som sänker din förbrukning

Smart elanvändning är bra för din plånbok och bidrar till att samhället använder mindre resurser till att producera energi. Här får du nio tips på hur du blir en smartare energianvändare.

1 grad gör skillnad
Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning, därför är det viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. För dig som bor i villa betyder varje grads sänkning cirka 5% lägre kostnad. Alltså, genom att sänka inomhustemperaturen 1 grad sänker du energiförbrukningen med 5 procent och sparar ca 800 kr per år.

Byt till LED-lampor och släck efter dig
Allt som lyser eller blinkar bör innehålla LED-lampor. Med LED minskar du din energianvändning och undviker dessutom farliga ämnen. Du håller nere dina elkostnader efter som LED-ljuskällor använder 85% mindre energi än traditionella glödlampor. En LED-lampa motsvarande 7 Watt som står tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kr. LED-lampan har också längre livstid än både glöd- och halogenlampor. PS, släck ljuset när du lämnar ett rum.

Var sparsam med användning av extra element
När du skaffat ett extra element - tänk på att din elfaktura kan bli något högre än vanligt. Om du under ett dygn har igång ett element med effekten 1000 watt eller 1 kilowatt (kW) använder du 1 x 24= 24 kWh. Med ett totalt elpris på 1,50 kr per kWh kostar det 36 kr. Se till att ditt ordinarie element inte blockeras, med luft runt elementet sprids värmen bäst. Mattor kan ge ökad komfort och kan användas om du upplever drag mellan rummen. Om du behöver vädra, öppna alla fönster samtidigt under en kort stund istället för att låta ett fönster stå öppet under en längre tid.

Minska förbrukningen upp till 80% 
Kyl och frys står på dygnet runt, året om och får jobba hårt om vi inte tar hand om dem. Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att titta på energimärkning när du behöver köpa nytt. Elkostnaden för en ny kyl är ca 1,18 kr/dygn och en ny frys är ca 1,34 kr/dygn. En ny kyl eller frys behöver ca 80 procent mindre el än en 15 år gammal, tack vare effektiva kompressorer och tjockare isolering. I kyl rekommenderas +5 grader och i frys -18 grader för bra matförvaring och låg energianvändning. Varje grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5%. Kom ihåg att frosta av frysen och dammsuga bakom kylen för att underlätta ventilationen.

Du blir ren även med en kortare dusch
Hur ofta och länge du duschar påverkar din energianvändning. Elkostnaden för att duscha i 10 minuter är drygt 6 kr. Om du duschar fem minuter kortare om dagen kan du spara upp till 1100 kr/år. Ett snålspolande duschmunstycke sparar upp till 70% varmvatten.

Undvik att diska under rinnande vatten
Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. För 15 minuters disk under kranen går det åt 75 liter rinnande vatten. Så skrapa bort matrester och se till att köra full maskin. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är ca 1,50 kr. Ansluter du dessutom diskmaskinen till kallvatten sparar du ca 30% energi.

Välj 40 grader istället för 60
I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar ca 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energianvändningen - och därmed också kostnaden. En full maskin på låg temperatur gör gott för miljö, plagg och plånbok. Och du, vädra de plagg som bara behöver fräschas upp.

Lufttorkning kan spara upp till 1800 kr/år 
Bra centrifugering på tvättmaskinen sparar både tid och energi vid torkningen. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är ca 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr/torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du 1800 kr/år.

Stäng av med strömbrytare eller grenuttag
Ett hem med många elektriska apparater kan spara ca 500 kr per år genom att stänga av och inte använda stand-by-funktionen på t ex TV, box, dator, stereo och TV-spel. Mellanläget, varken av eller på, använder ca 2% av landets årliga energianvändning. Med ett grenuttag mellan vägguttag och elektrisk apparat får du full kontroll.

Du kan hitta fler tips på energimyndighetens hemsida