Porträtt på Z-Profils ägare

Z-Profils hållbarhetsresa startade med solceller

För Z-Profil är hållbarhetsarbetet under ständig utveckling. Idag har man integrerat miljötänket i alla delar av verksamheten, och startskottet blev installationen av solceller på taket till de nya lokalerna på Västerslätt i Umeå. – Vi vill inspirera fler att satsa på solenergi, säger Jörgen Wikström, vd på Z-Profil.

När Umeåbolaget Z-Profil började se över sin miljöprofil var elförbrukningen en stor utmaning. Tillsammans med Umeå Energi hittade de en lösning med solceller som blev startskottet för en omställning till ett långsiktigt och omfattande hållbarhetsarbete.
– Vi jobbar i en bransch där det skapas mycket onödigt, och vi ville hitta ett mer hållbart och långsiktigt sätt att arbeta. Det är en ständig process och vi lär oss något nytt varje dag, säger Jörgen Wikström, vd på Z-Profil.

Bygger stolthet i företaget

I samband med att solcellerna installerades satsade Z-Profil på laddstolpar för bilar, som även dessa installerades av Umeå Energi. Hållbarhetsresan startade på allvar när företaget flyttade in i nya lokaler 2016, och finns nu med i hela verksamheten.
– Idag har vi en tjänstebilspolicy där alla våra nya bilar ska var hybrid eller elbilar. Hållbarhetsarbetet har blivit en del av allt vi gör, vilka vi samarbetar med och vilka produkter vi levererar. Vi håller miljö- och hållbarhetsutbildningar för personalen två gånger om året, det är viktigt att alla som jobbar på Z-Profil blir bra ambassadörer och känner en stolthet över det vi står för.

Stark miljöpolicy – en självklarhet

Och även om hållbara lösningar på kort sikt kan innebära högre kostnader har Jörgen och Z-Profil sett en positiv effekt i affärerna. Omsättningen har ökat stadigt, och idag har man 14 anställda på två orter, kunder i hela Sverige och omsatte 40 miljoner 2021.
– När vi påbörjade hållbarhetsarbetet hade kunderna ännu inte på allvar börjat efterfråga det, men idag är det en självklarhet hos många av våra kunder och leverantörer att hålla en stark miljöpolicy. Vi väljer hellre att tacka nej till en affär som inte vi kan stå för, säger Jörgen Wikström.

Vill inspirera andra

Bilar passerar i en strid ström utanför Z-Profils lokaler vid Hissjövägen på Västerslätt, vars stora svarta fasad utgör ett effektivt skyltfönster för verksamheten. – Det enda tråkiga är att solpanelerna inte syns från vägen, vi vill ju inspirera fler att satsa på solenergi, säger Jörgen Wikström.

För den som själv överväger att installera solceller på företagets fastigheter har Jörgen ett bra tips:
– Kontakta någon som är kunnig och som du har förtroende för – precis som i alla nya branscher finns både seriösa aktörer och lycksökare. Vi har fått otroligt bra hjälp från Umeå Energi, tryggheten är central när det gäller en så långsiktig investering. Och för oss är det viktigt att satsa på lokala aktörer som delar vårt mål att göra affärer som gynnar Umeå.

Publicerad: 08 februari 2023 13:02 av Umeå Energi AB