Umeå Energicentrum | Umeå Energi

Umeå Energicentrum

Natursköna Umeå Energicentrum är en plats för inspiration och rekreation, där du på ett lättsamt sätt kan studera Umeå Energis ursprung och framväxten av dagens Umeå. 

Hitta hit

Välkommen

Här kan både stora och små inspireras och lära mer om energi och hållbarhet - eller bara njuta av naturen. Här kan du leka i äventyrslekparken och gå en guidad tur i kraftverksmuseet. Toppa dagen med en picknick i det gröna eller med något gott från kaféet. På området finns även fasta grillplatser att samsas om.

Illustrerad karta över området

Välkommen

Här kan både stora och små inspireras och lära mer om energi och hållbarhet - eller bara njuta av naturen. Här kan du leka i äventyrslekparken och gå en guidad tur i kraftverksmuseet. Toppa dagen med en picknick i det gröna eller med något gott från kaféet.

Illustrerad karta över området
 

ÖPPETTIDER

Nu har vi stängt efter en härlig sommar. Tack alla som besökte oss!

Vi öppnar i juni nästa år igen, håll utkik här för mer information

Se och göra varje dag

  • Fina gräsytor perfekta för picknick
  • Handla enklare rätter och fika från Kafé Maskinisten
  • Guidade turer i kraftverket, kostnadsfritt
  • Bildutställning i Cementboden
  • Klurig experimentverkstad
  • Kreativ återvinningsverkstad för barnen
  • Äventyrslekpark
  • Cykla med Umeå Orienteringsklubb och Skoj på hoj

Läs mer

Energicentrum - picnic
Energicentrum publik på kraftskivan

Sommarens event

18/6 - 13/8 Täningspass med IKSU (tisdagar kl 12-13)
16/ 6 - Hållbarhetsloppis kl 10-15
21/6 - Midsommar på Energicentrum
1,4 och 23/7 - Biblioteksbussen är på plats 12-15
11/8 - Hållbarhetsloppis kl 10-15
18/8 - Kraftskivan

Läs mer

Ta del av Umeås historia

Rislidensågen är en vattendriven ramsåg med dubbel sågram, som drivs av ett överfallshjul. Sågen kommer från den nedlagda Baggbölesågen och köptes 1878 av J.A. Lindgren, som var hemmansägare i byn Risliden utanför Vindeln. Lindgrens dotterson, Axel Ohlsson, övertog så småningom sågen och 1952 skänkte han den till Västerbottens museum. Sågen restaurerades 1991 och flyttades därefter till Umeå Energicentrum.

Läs mer

Energicentrum - Ränna
Energicentrum - clown

Kul för hela familjen

Gå en guidad tur i kraftverksmuseet, lär dig om energi i vår experimentverkstad och se hur våra anläggningar för sol, vind och vatten skapar förnybar el. Ta med barnen till vår återvinningsverkstad där de kan skapa finurliga saker av olika material eller lek tillsammans i äventyrslekparken. Njut av en picknickkorg i det gröna eller handla något gott i kaféet.

Guidade turer i kraftverket

Umeå Energicentrum är ett pedagogiskt lärocentrum som lockar många mellanstadie- och högstadieklasser till uppskattade studiebesök under våren och hösten. Vi erbjuder en mycket inspirerande miljö för att på ett roligt sätt lära sig mer om energi, teknik och hållbarhet. Under ordianrie säsong har vi även guidade turer för alla besökare, dessa sker varje heltimme under juni till augusti.

Läs mer

Studiebesök på Energicentrum

Hitta till Umeå Energicentrum!

Så hittar du hit