Så använder vi cookies på vår hemsida | Umeå Energi

Cookies

Umeå Energi använder cookies för att förbättra och förenkla ditt besök. Vi använder inte cookies för att lagra personuppgifter eller för att sprida uppgifter till tredje part. Enligt Lagen om elektronisk kommunikation (2003:389, from 2003-07-25) ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om det.

Vad är en cookie?

En cookie är en liten textfil som skickas från vår webbserver och som lagras på din dator. Cookien i sig innehåller inte någon personlig information, som din e-postadress eller ditt namn, utan används endast för att förenkla för dig i användandet av vår webbplats. Den kommer heller inte att påverka din dator på något sätt. Det finns två typer av cookies. Den ena kallas för session cookies. Den fungerar så att den lagras tillfälligt i din dators minne när du är inne och surfar på sidan, för att sedan försvinna i samband med att du stänger din webbläsare.

När du besöker Umeå Energis webbplats och besöker adresser som innehåller umeaenergi.se, används session cookies i exempelvis formulär och inloggning till Mina sidor. Det innebär att dina uppgifter tillfälligt sparas om du har fyllt i dem på en sida och sedan måste backa tillbaka en sida. På så sätt slipper du fylla i alla dina uppgifter igen.

Den andra typen av cookie sparar en fil under en längre tid på din dator. Den använder vi oss av för att göra det enkelt för dig när du återbesöker umeaenergi.se. Det innebär att om du till exempel har använt vår solcellskalkyl så behöver du inte knappa in dessa uppgifter på nytt nästa gång du använder verktyget. Det är alltså enbart för att du inte ska behöva fylla i sådant på nytt nästa gång du besöker hemsidan. Om du inte accepterar cookies får du själv fylla i dina uppgifter varje gång du använder solcellskalkylen.

Våra cookies används även för att vi ska kunna få en tillförlitlig statistik över våra besöksflöden, något som kan hjälpa oss att inte bara bibehålla, utan också att förbättra den service vi erbjuder våra besökare. Vi kommer inte att använda cookies i några andra kommersiella syften.

Hur vi använder oss av cookies

Umeå Energis webbplats använder bland annat av Google Analytics för webbstatistik, Hotjar för besöksanalys och Facebook. Det här är tjänster som också använder sig av cookies. Exempelvis använder Facebook sina cookies för att du ska kunna se vilka av dina vänner som redan gillar Umeå Energi på Facebook. Google Analytics och Hotjar använder sina cookies för att lagra information om statistik och besökarbeteenden som vi sedan använder för att analysera och förbättra användarupplevelsen på vår webbplats.

Våra cookies är alltså tänkta att underlätta för både dig som besökare och för oss. Om du fortsätter att använda vår hemsida utan att ändra dina inställningar, utgår vi från att du inte har några problem med att ta emot våra cookies.

Hur du blockerar och/eller tar bort cookies

De flesta webbläsare har en standardinställning som accepterar användningen av cookies. Du kan ändra dessa inställningar så att du som användare varnas så fort en cookie skickas till din dator eller skapa en huvudregel som innebär att cookies blockeras. Du kan också välja att radera alla de cookies som finns lagrade på datorn.

Hur du tar bort lagrade cookies eller ändrar inställningarna för cookies anges i instruktionerna till webbläsaren eller i den hjälpfunktion som de flesta webbläsare är utrustade med. Om du använder olika enheter för att se och få tillgång till webbplatsen (till exempel din dator, smartphone, surfplatta etc.) måste du se till att webbläsaren på varje enhet justeras efter dina önskemål gällande cookies.

Observera att om du väljer att inte tillåta lagring av cookies är det möjligt att du inte kan använda alla delar av webbplatsen, samt att vissa delar av webbplatsen kanske inte kommer att fungera korrekt.

Externa länkar

Webbplatsen umeaenergi.se kan innehålla länkar till andra webbplatser som vi inte har kontroll över. Vi ansvarar inte för sekretesskyddet eller innehållet på dessa webbplatser, utan vi tillhandahåller dessa länkar för att göra det enklare för våra besökare att hitta mer information om specifika ämnen.

Så skyddar vi dina personuppgifter

Har du hört talas om GDPR? Det står för General Data Protection Regulation och är en ny dataskyddslag som börjar gälla inom EU den 25 maj 2018. GDPR ersätter därmed den svenska personuppgiftslagen (PuL). Det är viktigt för oss på Umeå Energi att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter. Därför är vi öppna med hur vi samlar in, behandlar och delar med oss av den data som vi sparar hos oss. Under en längre tid har vi på Umeå Energi arbetat för att följa de nya direktiven i behandlingen av personuppgifter, så att dessa speglar de krav som GDPR ställer på oss. Alla förändringar har din integritet i fokus och gör det tryggt och säkert att vara kund hos oss.

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter

Vi håller dig uppdaterad

Vi kan komma att uppdatera den här informationstexten, t.ex. om vi skulle samla in ytterligare uppgifter för nya ändamål, använda oss av nya webbverktyg från tredje part eller dela information med andra mottagare än vad som anges här. I så fall kommer den senaste versionen av cookie-informationen alltid finnas publicerad här.

Läs mer om cookies på Post- och Telestyrelsens webbplats