Vegetarisk måndag... | Om oss | Umeå Energi

Vegetarisk måndag...

…eller varför inte en hel vecka eller en hel månad? Att äta vegetariskt gör gott både för din hälsa och miljön. Oavsett om du redan är vegetarian, flexitarian eller bara har en önskan att äta mer vegetariskt så kan det vara skönt med lite extra hjälp på vägen. Här har vi samlat några av våra bästa vegetariska recept. Enjoy!

 

Chili sin carne, 4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 400 g vegofärs
  • 1 burk små vita bönor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk japansk soja
  • Olja till stekning
  • Salt
  • Peppar

Tillbehör

  • 2 dl gräddfil
  • Jalapeños

Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Fräs löken i olja i en rymlig gryta. Tillsätt färsen och kryddor. Stek i ett par minuter till.

Tillsätt krossade tomater och soja, låt koka i 5 minuter. Släng eventuellt i lite vatten om det behövs.

Häll av och skölj bönorna väl. Rör ner dem i grytan.

Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med ris, jalapeño och gräddfil.

Spagetti och ”kött”färssås, 4 portioner

  • 4 portioner spaghetti
  • 300 gram vegetarisk färs (en påse)
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk ketchup
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk fryst persilja
  • Salt
  • Peppar
  • En knivsudd sambal oelek för lite hetta
     

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs i olja i en stor stekpanna eller kastrull. Tillsätt färsen och fräs runt.

Tillsätt krossade tomater, crème fraiche, en skvätt vatten, ketchup och buljongtärning. Koka ihop i ca 10 minuter medan du kokar pastan.

Tillsätt persilja.

Smaka av med salt, peppar och sambal oelek. 

Grönkålspasta med parmesan, 4 portioner

  • 400 gram pasta
  • Salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 259 gram grönkål
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk grönsaksfond
  • 3 dl kokvatten från pastan
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl riven parmesan
  • Svartpeppar
  • 1 citron

Koka pastan i saltat vatten. Spara kokvattnet.

Hacka lök och vitlök och stek i smör med 1 krm salt i några minuter.

Rensa grönkålen från de mest träiga mittendelarna. Dela i mindre bitar.

Addera grönkålen till löken och stek den mjuk.

Häll på crème fraiche, fond och kokvatten från pastan.

Hacka nötterna och släng i dem.

Rör i parmesan och ta bort från värmen.

Blanda ner den kokta pastan i såsen.

Pressa över lite citron just innan servering.

Vegetarisk lasagne, 4 portioner

  • 200 g färska lasagneplattor
  • 1 schalottenlök (1 schalottenlök motsvarar 1 gul lök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker

Crème fraichesås

  • 1 zucchini
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • Blandsallad

Sätt ugnen på 225 grader.

Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan, tillsätt tomaterna och socker. Låt koka ca 5-10 minuter.

Crème fraichesås: Skär zucchinin i grova bitar. Låt den koka med crème fraichen ca 5 minuter. Rör ner nästan all ost i såsen och smaka av med salt och peppar.

Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form.

Varva plattorna med tomat- och crème fraichesås.

Spara lite av den vita såsen och bred över på översta lagret.

Strö på den sista osten.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Servera med en frisk sallad.

 

Grön och ärtig soppa, 4 portioner

  • 700 gram gröna frysta ärtor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • Saft av ½ citron
  • 5-7 dl vatten
  • En knivsudd sambal oelek

Topping

  • 1 dl solroskärnor
  • Nån matsked fryst valfri ört, t.ex. basilika eller persilja
  • ½ pkt fetaost

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken mjuk i en kastrull med olja.

Tillsätt vatten och buljongtärningar.

Häll i ärtorna. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Mixa till en helt slät soppa.

Smaka av med citronsaft, salt, peppar och sambal oelek.

Topping: Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg och blanda sedan i örtkryddan. Toppa soppan med solroskärnor och fetaost. Salta och peppra.

Servera gärna med ett gott bröd.

Palak paneer med tomat och halloumi, 4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 2 msk riven ingefära
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk garam masala
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 200 gram bladspenat
  • 400 gram halloumiost
  • 2 krm salt
 

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Skala all lök, klyfta schalottenlöken och tomaterna.

Skiva vitlöken.

Skala och riv ingefäran.

Fräs lök, vitlök, ingefära, tomatpuré och garam masala i hälften av oljan i ca 3-4 minuter i en kastrull.

Tillsätt tomater, krossade tomater, matlagningsvin, grädde och buljongtärning. Låt sjuda ca 6-7 minuter.

Vänd ner spenaten.

Tärna halloumin och stek i resten av oljan i en stekpanna.

Blanda ner halloumin i grytan och smaka av med salt.

Servera med ris.