Planera din mat och bli en miljöhjälte | Om oss | Umeå Energi

Planera din mat och bli en miljöhjälte

Genom att planera dina matinköp minskar du ditt matsvinn samtidigt som du slipper flänga till affären flera gånger i veckan. Och visst skulle det kännas härligt att veta vad som ska stå på middagsbordet i förväg varje dag? För att underlätta har vi samlat en hel drös med härliga recept, serverade på ett silverfat. Bara att välja och vraka emellan.

Men, kolla först igenom vad du har hemma och se om du kan svänga ihop nåt av det. Här kommer några riktigt svinnsmarta recept:

 

Svinsmarrig svinnsoppa

  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 10 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk salt
  • Det som finns hemma: lite pasta, en bit broccoli, några trötta morötter, lite linser, några potatisar, eller majskorn. Endast fantasin och skafferiet sätter gränserna!

Skala och hacka löken och fräs den i oljan.
Tillsätt vatten, buljongtärning, paprikapulver, krossade tomater och det som finns hemma.
Låt koka 10-15 minuter eller så länge det krävs.
Tillsätt pressad vitlök och smaka av med vinäger, kryddor och salt.
Servera gärna med ett gott bröd och en klick crème fraiche.

Riktigt rätt restomelett, 2 portioner

  • 4 ägg
  • 2 dl möjlk
  • En klick smör
  • Det som finns hemma: en bit paprika, grönkål, majs, en skinkbit, eller lite kycklingrester, bladspenat, tomater eller några svarta bönor. Varför inte toppa med en bit riven ost?
  • Salt 
  • Peppar

Rör ihop ägg och mjölk, tillsätt kryddor.
Rör ner resterna, skurna i små bitar och stek i smör till lagom konsistens. 

Champinjonpasta för champions, 4-6 personer

På de sista champinjonerna kan du svänga ihop en riktigt smarrig pasta. Varför inte slänga ner lite andra grönsaker som ligger och skrumpnar? En sista slatt grädde funkar också att skvätta i.

  • 400 g färska champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Färsk basilika
  • Pasta till 4-6 personer
  • 50 g parmesan i bit

Skiva champinjonerna och finhacka vitlöken.
Fräs i olja och krydda med salt och peppar.
Vänd ner strimlad basilika och kokt pasta när svampen är gyllenstekt.
Toppa med lite riven parmesan.

Lättlagad laxpasta, 4 portioner

  • 5-6 hg gravad lax
  • 1 pkt tagliatelle (500 g)
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 35 g gräslök

Tillbehör

  • Gröna ärtor
  • Fiskrom
  • Räkor

Koka pastan enligt anvisning.
Skär laxen i tärningar och stek lätt.
Blanda crème fraiche, gräslök och buljong och koka ihop.
Servera med gröna ärtor, räkor och en klick fiskrom och njut!

Pssst. Tänk på att välja schysst fisk och skaldjur. Leta efter märkningarna KRAV, ASC eller MSC.

 

Underbar ugnslax, 4 portioner

  • 900 g färskpotatis
  • 4 frysta laxfiléer
  • 2 dl crème fraiche
  • En skvätt sweet chilisås
  • Citronpeppar
  • Salt

Tillbehör

  • Gröna ärtor eller fryst broccoli

Koka potatisen mjuk i en kastrull med saltat vatten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnsform och krydda med salt och citronpeppar på båda sidor.
Ugnsbaka laxen ca 15 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54 grader.
Blanda crème fraiche och sweet chilisås, smaka av med salt.
Servera laxen med potatis, sås och grönsaker.

Lökig paj, 4-6 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 2 gula lökar
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • En påse riven västerbottensost
  • 1 tsk salt
  • Två dustar vitpeppar
  • Smör att steka i
     

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl och smör för hand eller med mixer till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i formen.
Nagga botten med en gaffel.
Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Strimla purjolöken och hacka gul lök.
Bryn all lök i en klick smör.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Fyll pajskalet med den brynta löken.
Blanda ägg crème fraiche, västerbottensost, salt och peppar och spill blandningen över löken.
Grädda i ca 20-25 minuter. 

Maffig melonsallad med massa mums, 4 portioner 

  • 4 port pärlcouscous
  • 1 burk kikärtor
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 1 kruka mynta
  • ½ galiamelon
  • 1 liten påse babyspenat
  • 1 lime
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 150 g fetaost
     

Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
Sila av kikärtorna och spola dem i vatten.
Strimla paprikan, skala och skiva löken, plocka myntabladen och skär melonen i tärningar.
Blanda med spenat och couscous, pressa över limejuicen och ringla över olivoljan.
Krydda med salt och peppar.
Toppa salladen med smulad fetaost.