Så började det

Det är mer än 120 år sedan Umeå Energi tände första gatubelysningen. Då lyste 36 gatlyktor på Storgatan upp kvällarna för Umeås 3 447 invånare. I dag har Umeå Energi ansvaret för 30 000 ljuspunkter åt kommunen.

Vi har med andra ord varit med länge och gjort Umeåbornas vardag enklare och bekvämare. Och vi fortsätter med det – fast nu har vi inte bara el, utan har fyllt på med både värme och supersnabbt bredband.

Här kan du läsa mer om hur allt började..

Åren runt världskrigen

Husmorsföreningen håller i samråd med norrländska kraftverken en kurs i elektrisk matlagning. Stor succé. Norrfors och Baggböle kraftstationer byggs.

Läs mer om åren 1916 till 1938..

Efterkrigstiden

Omläggning till 220 volt. Vi flyttar in i nybyggt hus vid Tegsbrons norra strand. Klabböle kraftstation tas ur drift.

Läs mer om efterkrigstiden..

1960 till 2000

Umeå Energi börjar ta form. Värmeverket på Ålidhem byggs och med oljekrisen ökar efterfrågan på fjärrvärme. Senare förenas elverket och värmeverket till ett bolag. Varumärket UmeNet registreras mot slutet av perioden och det fiberoptiska nätet börjar byggas. År 2000 invigs Dåva kraftvärmeverk.

Läs mer om åren 1960 till 2000..

2000-talet

Dåva 2 byggs och anses vara en av Umeås största miljöinvesteringar någonsin. 54 000 elmätare byts ut för att möjliggöra att umeåborna ska faktureras sin faktiska förbrukning. Under perioden inleds också många vindkraftsprojekt samt många andra miljösatsningar. 1 000 Mbit/s möjliggörs för kunderna anslutna till UmeNet. 2012 blir all vår el 100 % förnybar från sol, vind, vatten och bioenergi.

UmeNet prisas på Telecomgalan och vi lanserar Ljusterapikampanjen vilket leder till omnämnanden världen över.

Läs mer om perioden 2000 till 2013..

Nutid

Umeå Energi är Umeåbornas eget energibolag. Vi vill skapa en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. All el vi säljer är 100 procent förnybar och vi erbjuder bekväm och klimatvänlig fjärrvärme och fjärrkyla. Tack vare vårt bredbandsnät UmeNet har Umeå ett av västvärldens snabbaste bredband och är en av världens mest uppkopplade städer.

Framtid

Hur framtiden ser ut är omöjligt att sia om, men självklart vill vi vara med och forma den. Därför arbetar vi varje dag för att ge Umeåborna en enklare vardag och regionen en hållbar framtid. Det innebär att vi ska erbjuda bra produkter som är lätta att förstå, fortsätta vara en av de snabbaste bredbandstäderna i västvärlden, och att vi ska vara enkla att nå och ge snabba och bra svar. 

Läs mer om vår framtid