Se och göra på Umeå Energicentrum | Umeå Energicentrum | Om oss | Umeå Energi

Se och göra på Umeå Energicentrum

Välkommen till natursköna Umeå Energicentrum – ett av Umeås mest populära utflyktsmål. Här finns massor att göra. Gå en guidad tur i kraftverksmuseet, lär dig om energi i vår experimentverkstad och se hur vår demoanläggning för sol, vind och vatten skapar förnybar el. Ta med barnen till vår återvinningsverkstad där de kan skapa finurliga saker av olika material eller låt dem leka i äventyrslekparken. Slå dig ned under tiden med fika från Kafé Maskinisten och njut av naturen. Låna gärna ett spel av oss! Om du vill är du välkommen att ta med dig eget fika och ha picknick på Umeå Energicentrums fina gräsytor.

Varje sommar ordnas en mängd evenemang på Umeå Energicentrum. Umeå Energi bjuder Umeåborna på traditionellt midsommarfirande och den stora folkfesten Kraftskivan. Bland mycket annat. Håll ögonen öppna på webben och i lokaltidningarna så får du veta vad som händer på Umeå Energicentrum!

Karta över Umeå Energicentrum

Cementboden

Cementboden

Cementboden byggdes kring 1910 och fungerade tidigare som förvaringslokal av cement och olja, liksom för olika drift- och underhållsmaterial. I dag är Cementboden utställningslokal samt konferens- och samlingssal. På ena kortsidan av Cementboden sitter en informationstavla som visar den aktuella energiproduktionen i Umeå Energicentrums demoanläggning. Demoanläggningen visar hur energi från sol-, vind- och vattenkraft skapas.

Experimentverkstad 

Experimentverkstad

Experimentsverkstaden består av två rum fyllda med spännande experiment som lär dig mer om energi och teknik. Experimentsverkstaden ligger i receptionshuset och här kan du även låna spel och få information av vår personal. Receptionshuset användes tidigare som matsal vid vattenkraftverket i Stornorrfors, men flyttades till Umeå Energicentrum år 1992.

Kafé Maskinisten

Kafé Maskinisten

På Kafé Maskinisten kan du köpa lättare rätter, smörgåsar och gott hembakat fikabröd till familjevänliga priser. Kafé Maskinisten har sittplatser både inne och ute, och på övervåningen finns en rolig återvinningsverkstad för barnen.

Smedjan

Smedjan byggdes på slutet av 1950-talet för att kraftverket i Klabböle skulle vara självförsörjande och klara reparationer och underhåll på egen hand.

Kraftverksmuseet

Museum

1958 stoppades driften vid Klabböle kraftstation för gott och Stornorrfors vattenkraftsverk tog över all produktion och distribution av elkraft i området. Sedan dess har Klabböle kraftstation förvandlats till kraftverksmuseum. Sommartid erbjuds guidade turer i den anrika byggnaden.

Sävar kraftstation

Kraftstationen

1995 flyttades det gamla kraftaggregatet från Sävar kraftstation till Umeå Energicentrum. Dessförinnan hade aggregatet och kraftstationen sedan 1934 försett Sävar belysningsföretag med el. 1989 köpte Umeå Energi upp Sävar belysningsföretag och 1993 stoppades stationen. I dess ställe installerades en modern rörturbin med tillhörande generator.

Kvarnen

Kvarnen

Kvarnen flyttades från Risliden till Umeå Energicentrum mellan åren 1993 och 1994.

Rislidensågen

Rislidensågen

Rislidensågen är en vattendriven ramsåg med dubbel sågram, som drivs av ett överfallshjul. Sågen kommer från den nedlagda Baggbölesågen och köptes 1878 av J.A. Lindgren, som var hemmansägare i byn Risliden utanför Vindeln. Lindgrens dotterson, Axel Ohlsson, övertog så småningom sågen och 1952 skänkte han den till Västerbottens museum. Sågen restaurerades 1991 och flyttades därefter till Umeå Energicentrum.