Smarta tips för minskad elanvändning | Teckna elavtal med 100% förnybar el | Umeå Energi

Smarta tips för minskad elanvändning

Få energismarta tips för minskad elanvändning
Vi ger dig energismarta tips kring uppvärmning, belysning, vitvaror mm.

Smart elanvändning är bra för din plånbok och bidrar till att samhället använder mindre resurser till att producera energi. Här får du nio tips på hur du blir en smartare energianvändare.

1. Se över din uppvärmning

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Prova att sänka värmen någon grad om du kan. För en villaägare betyder varje grads sänkning cirka fem procent lägre kostnad för uppvärmningen. Det är också viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar.

2. Stäng av golvvärmen under den varma sommaren

Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kr.

3. Byt ut glödlampor till LED-lampor

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Wattslampa tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kr.

4. Byt till nya vitvaror om du har möjlighet

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att se över det när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är ca 1,18 kr/dygn och en ny frys är ca 1,34 kr/dygn. En ny kyl eller frys behöver ca 80 procent mindre el än en 15 år gammal.  

5. Duscha kortare

Elkostnaden för att duscha i 10 minuter är drygt 6 kr. Om du duschar fem minuter kortare om dagen kan du spara upp till 1100 kr/år. (I många lägenheter ingår dock varmvatten i hyran.)

6. Diska i diskmaskinen istället för under rinnande vatten

Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är ca 1,50 kr.

7. Tvätta på 40 grader istället för 60

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar ca 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden - och därmed också kostnaden. Du sparar då 150 kr/år.

8. Lufttorka din tvätt

Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är ca 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr/torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du 1800 kr/år.

9. Undvik standby på dina nya spelkonsoler

De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsolerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ca 85 kr/år, ett XBox One 150 kronor.

Du kan hitta fler tips på energimyndighetens hemsida