Umeå Energi och skolan

Det är bra att jobba på Umeå Energi och det vill vi att så många som möjligt ska upptäcka. Därför tar vi gärna emot studiebesök och praktikanter med lämplig utbildning – och nya duktiga medarbetare så klart.

De närmaste åren kommer flera medarbetare att gå i pension hos oss och det skapar många arbetstillfällen, framför allt för dig som har en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. För att så många som möjligt ska få se vilka möjligheter som finns på Umeå Energi i framtiden jobbar vi med en långsiktig skolsatsning.

Det innebär flera saker, bland annat att vi ger lektioner i skolklasser, arrangerar Energi för tjejer, tar emot praktikanter och prao-elever och deltar i arrangemang och mässor. Varje sommar kan små och stora barn komma till Umeå Energicentrum i Klabböle och testa roliga experiment med teknik och energi, och på terminerna hjälper våra duktiga medarbetare ungdomar med läxan på bland annat Erssängsskolan på Ersboda. Dessutom har vi bra samarbeten på universitets- och KY-nivå där vi hittar praktikplatser, examensjobb, informerar om branschen med mera.

Praktik på Umeå Energi

Vi är ett stort företag och vi som jobbar här har många olika arbetsuppgifter. Vi hoppas kunna inspirera unga människor till att börja jobba hos oss och vi delar gärna med oss av vår kunskap.

Om du är intresserad av att göra praktik hos oss vill vi att du skickar in en intresseanmälan med ansökningshandlingar. Ange i intresseanmälan vilken utbildning du läser, hur lång praktikperioden är samt inom vilket område du vill praktisera.

Välkommen in med din ansökan!

Gör ditt examensarbete på Umeå Energi

Tillsammans blir vi ännu bättre! På Umeå Energi är vi alltid intresserade av människor som vill tänka i nya banor och hitta nya lösningar. Om du vill göra ditt examensarbete hos oss kan vi antingen erbjuda dig ett uppsatsämne som vi vill ha hjälp med, eller också kommer du med ett eget förslag på ämnesområde.

Välkommen med din intresseanmälan till vår HR-avdelning!

Bli elkraftsingenjör

Vill du ha ett framtidsjobb? Då ska du läsa till elkraftsingenjör. Tillsammans med Svensk Energi och tolv andra energibolag delfinansierar Umeå Energi högskoleutbildningen till elkraftsingenjör vid Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet. Utbildningen är på distans, vilket innebär att du kan plugga där du bor och på de tider som passar dig.

Det är brist på elkraftsingenjörer i Sverige, så efter avslutad utbildning är chanserna goda att snabbt få jobb som till exempel elkonstruktör, drifttekniker eller service- och underhållsingenjör. Utbildningen sker i nära samarbete med oss på Umeå Energi och vi vill gärna att du söker praktikplats hos oss.

Läs mer om utbildningen på Umeå universitets webbplats (öppnas i nytt fönster)
Ladda ned informationsbladet ”En framtidsbransch” (pdf)

Kom på studiebesök hos oss

Till Umeå Energi kommer mer än 2 000 studiebesök per år och vi berättar gärna om vår verksamhet. Så boka ett studiebesök hos oss, det är gratis - och lär dig mer om energi! Vi tar emot samtliga årskurser från förskola, grundskola, gymnasium till universitet och högskola, och studiebesöken anpassas efter gruppens ålder, förkunskaper och intressen.    

Hur gör Umeå Energi fjärrvärme och el på Dåva Kraftvärmeverk? Se en kort film här.

Skicka ett mejl eller ring till vår kontaktperson för studiebesök (se nedan) så kontaktar vi dig.

  • Berätta vad du och din grupp vill se
  • Årskurs/program
  • Gruppstorlek
  • Önskad tidpunkt
  • Glöm inte e-post och telefonnummer

Kontaktpersoner

Dåva Besöket tar cirka 1,5–2 timmar. För rundvandring inne i industrimiljön är åldersgränsen 12 år.
Kontakta Anna-Karin Rågfeldt på 090-160039 eller anna-karin.ragfeldt@umeaenergi.se

Umeå Energicentrum i Klabböle är öppet för visning maj till september. Läs mer om Umeå Energicentrum >

Umeå Energis huvudkontor, där du bland annat får se driftcentralen för fjärrstyrning av transformatorstationer.
Kontakta Jan-Erik Lie på 090-16 01 33 eller jan-erik.lie@umeaenergi.se

Energi för tjejer

Är du tjej och nyfiken på miljö, teknik och energi? Det år du går ut åttan har du chansen att hänga med oss under en hel vecka där du får lära dig massor och träffa kompisar med samma intressen. Låt oss inspirera dig och förhoppningsvis underlätta valet till gymnasiet, gå med i team Energi för tjejer!

Arbetsmarknaden ser ljus ut för energibranschen som erbjuder ett varierat yrke med människor och teknik. Vi vill peppa våra framtida kollegor och visa hur arbetet fungerar i praktiken. Tillsammans med oss får du bland annat:

  • utveckla och utmana dig själv
  • besöka ett vindkraftverk och en solcellsanläggning
  • utbyta kunskap & inspireras av andra Energitjejer
  • leva med lagg via VR-glasögon
  • göra studiebesök på Dåva kraftvärmeverk & Dragonskolans teknikcenter

Energi för tjejer pågår under vecka 33 (augusti) och genomförs i samarbete med Girls in Sport & Make Equal.
Vi erbjuder femton platser och under veckan bjuder vi på allt du behöver.

Läs mer och anmäl dig