Umeå Energi och skolan

Det är bra att jobba på Umeå Energi och det vill vi att så många som möjligt ska upptäcka. Därför tar vi gärna emot studiebesök och praktikanter med lämplig utbildning – och nya duktiga medarbetare så klart.

De närmaste åren kommer flera medarbetare att gå i pension hos oss och det skapar många arbetstillfällen, framför allt för dig som har en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. För att så många som möjligt ska få se vilka möjligheter som finns på Umeå Energi i framtiden jobbar vi med en långsiktig skolsatsning.

Det innebär flera saker, bland annat att vi ger lektioner i skolklasser, arrangerar Energi för tjejer, tar emot praktikanter och prao-elever och deltar i arrangemang och mässor. Varje sommar kan små och stora barn komma till Umeå Energicentrum i Klabböle och testa roliga experiment med teknik och energi, och på terminerna hjälper våra duktiga medarbetare ungdomar med läxan på bland annat Erssängsskolan på Ersboda. Dessutom har vi bra samarbeten på universitets- och KY-nivå där vi hittar praktikplatser, examensjobb, informerar om branschen med mera.

Praktik på Umeå Energi

Umeå Energi är ett stort företag och vi som jobbar här har många olika arbetsuppgifter. Vi hoppas kunna inspirera unga människor till att börja jobba hos oss och vi delar gärna med oss av vår kunskap.

Om du är intresserad av att göra praktik på Umeå Energi vill vi att du skickar in en intresseanmälan med ansökningshandlingar. Ange i intresseanmälan vilken utbildning du läser, hur lång praktikperioden är samt inom vilket område du vill praktisera.

Välkommen in med din ansökan!

Gör ditt examensarbete på Umeå Energi

Tillsammans blir vi ännu bättre! På Umeå Energi är vi alltid intresserade av människor som vill tänka i nya banor och hitta nya lösningar. Om du vill göra ditt examensarbete hos oss kan vi antingen erbjuda dig ett uppsatsämne som vi vill ha hjälp med, eller också kommer du med ett eget förslag på ämnesområde.

Välkommen med din intresseanmälan till vår HR-avdelning!

Bli elkraftsingenjör

Vill du ha ett framtidsjobb? Då ska du läsa till elkraftsingenjör. Tillsammans med Svensk Energi och tolv andra energibolag delfinansierar Umeå Energi högskoleutbildningen till elkraftsingenjör vid Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet. Utbildningen är på distans, vilket innebär att du kan plugga där du bor och på de tider som passar dig.

Det är brist på elkraftsingenjörer i Sverige, så efter avslutad utbildning är chanserna goda att snabbt få jobb som till exempel elkonstruktör, drifttekniker eller service- och underhållsingenjör. Utbildningen sker i nära samarbete med oss på Umeå Energi och vi vill gärna att du söker praktikplats hos oss.

Läs mer om utbildningen på Umeå universitets webbplats (öppnas i nytt fönster)
Ladda ned informationsbladet ”En framtidsbransch” (pdf)

Kom på studiebesök hos oss

Till Umeå Energi kommer mer än 2 000 studiebesök per år och vi berättar gärna om vår verksamhet. Så boka ett studiebesök hos oss och lär dig mer om energi! Vi tar emot samtliga årskurser från förskola, grundskola, gymnasium till universitet och högskola, och studiebesöken anpassas efter gruppens ålder, förkunskaper och intressen.

Skicka ett mejl eller ring till någon av våra kontaktpersoner för studiebesök (se nedan) så kontaktar vi dig.

  • Berätta vad du och din grupp vill se
  • Årskurs/program
  • Gruppstorlek
  • Önskad tidpunkt
  • Glöm inte e-post och telefonnummer

Kontaktpersoner

Dåva Besöket tar cirka 1,5–2 timmar. För rundvandring inne i industrimiljön är åldersgränsen 12 år.
Kontakta receptionen på Dåva på 090-16 00 31 eller receptionen.dava@umeaenergi.se

Umeå Energicentrum i Klabböle är öppet för visning maj till september. Läs mer om Umeå Energicentrum >

Umeå Energis huvudkontor, där du bland annat får se driftcentralen för fjärrstyrning av transformatorstationer.
Kontakta Jan-Erik Lie på 090-16 01 33 eller jan-erik.lie@umeaenergi.se

Energi för tjejer

Är du tjej och nyfiken på miljö, teknik och energi? Det år du går ut åttan har du chansen att delta i vår populära kurs Energi för tjejer. Kursen är en vecka lång och du får lära dig massor och träffa kompisar med samma intressen.

Våra duktiga medarbetare håller i kursen och varvar teori med praktik i våra lokaler. Vi gör också flera studiebesök på bland annat Umeå Energicentrum i Klabböle, vindkraftverket i Holmsund, universitetet och superhäftiga Dåva kraftvärmeverk. Kursen är helt gratis och vi bjuder på allt du behöver under veckan (lunch, fika, vissa kläder med mera). Det finns tolv platser.

Vill du vara med? Så här gör du:

Skriv ett brev och berätta lite om dig själv, vilken skola och klass du går ut från, varför du tycker att miljö, teknik och energi är spännande och varför du vill gå kursen. Skriv också ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. Om du har några allergier eller inte kan äta viss mat är det bra om du skriver det också.

Viktigt! Brevet ska också undertecknas av en vårdnadshavare (till exempel din mamma eller pappa).

Märk kuvertet ”Energi för tjejer” och skicka brevet till:
Umeå Energi
Box 224
901 05 Umeå

När datum för 2014 års upplaga av Energi för tjejer är bestämt uppdaterar vi sidan.

Dela den här artikeln

Läs mer

Dela den här artikeln

Läs mer