Intervju med vår vd Göran Ernstson

Porträtt på Göran Ernstson, VD på Umeå Energi

Efter många år med ledande uppdrag i energibolag runt Stockholm, valde Göran Ernstson för några år sedan att tacka ja till erbjudandet att bli verkställande direktör för Umeå Energi, bolaget som har ett av landets mest välutbyggda och moderna fjärrvärmenät och som var tidigt ute med bredband/stadsnät.   

– När jag fick frågan från Umeå Energi åkte jag upp och träffade bara intressanta och trevliga människor. Det var ett tydligt uppdrag. Efter 30 år i branschen fick jag möjligheten att vara ytterst ansvarig mot ägarna i ett energibolag, en bra utmaning som jag kände mig väl rustad för. Jag pejlade bland kolleger, både om bolaget och staden. Ingen sa något negativt, bara pluspoäng faktiskt – och det visade sig stämma. Umeå är en pigg och öppen stad med en ung, välutbildad och framåtsyftande befolkning. Något att vara stolt över. Jag trivs bra. 

Fjärrvärmen är en billig och klimatsmart succé, varför har branschen inte lyckats berätta det? 

– Det är faktiskt stockholmarnas fel, säger den tidigare stockholmaren Ernstson. Energibolagen i Stockholm och Uppsala gjorde en dundertabbe i slutet av 90-talet när man höjde priserna med 16% över en natt. Då var jag aktiv där nere och försökte protestera, men fick beslutet praktiskt taget i knät. Jag kunde inget göra. Den negativa debatten och stämpeln som följde då, dras landets fjärrvärmebolag med än idag. Det är ingen som agerar så nu. Sanningen är att fjärrvärmen är billigast och bekvämast i nästan alla lägen, dessutom är den klimatsmart.

Umeå Energi har vänt ekonomin till plusresultat. Ska ett kommunalägt energibolag gå med vinst? 

– Definitivt, men det finns inget egenvärde i att vinstmaximera. Men en sund ekonomi med rimlig vinstnivå för att klara investeringar och slippa plötsliga prishöjningar om något oförutsett händer – det är bra både för oss och kunderna, som ju faktiskt äger oss via Umeå kommun. Den del av vinsten som ägarna plockar ut, går tillbaka till medborgarna i form av resurser till exempelvis skola och äldreomsorg. Ett ekonomiskt stabilt bolag blir också en bra leverantör för kunderna, som får en överblickbar och mindre ryckig prisbild än hos bolag som ständigt blir styrda av oförutsägbara dagshändelser.

Ni har satt ett tuff klimatmål! 

– Ja, vår miljöchef Henrik Bristav presenterade ett spännande miljöprogram och vi beslöt att sätta ett tufft mål: Umeå Energi klimatneutrala 2018. Sätter man tydliga mål blir det mer driv i arbetet.

Hur ska det gå till?

– Vi har redan dragit igång, men det är klart att det är många detaljer som ska pusslas ihop, både små och stora. Vi lägger ekonomiska resurser till konkreta insatser och har skapat en projektledartjänst för att samordna arbetet. Jag är inte ett dugg orolig för detta och jag måste säga att engagemanget internt varit strålande. Jag tror det är något av en generationsfråga och droppen som urholkat stenen rent allmänt i samhället. För 25 år sedan var det många som pratade miljöfrågor men det hände inte så mycket, idag vill man göra något konkret och se resultat. Dessutom ser jag lönsamhet i miljösatsningar, de går att räkna hem i bokslutet. Förr var miljö kanske mest en ”hygienfaktor” för många företag, idag är det en viktig punkt i den affärsmässiga strategin. Det är en fantastisk och viktig utveckling. Umeå Energi vill definitivt vara ledande på den fronten.

På vilket sätt är Umeå Energi ett bra klimatval för kunden? 

– Vi producerar mycket el via vår tillgång till vattenkraft från Stornorrfors. Fjärrvärmen i och kring Umeå bidrar till oerhört mycket mindre utsläpp jämfört med alla el- och oljepannor som stod och tuffade i varje hus förr. Förutom värme producerar fjärvärrmen också grön el. Vi hjälper även andra kommuner att bli av med delar av sitt avfall, och den som säger att transporterna hit är dåligt är fel ute. Forskare som räknat på klimatpåverkan visar att man måste köra lastbilarna ända till Kapstaden i Sydafrika tur och retur (!) innan utsläppen blir jämförbara. Våra kunder finns betydligt närmare än så, de flesta i Västerbotten. Det bästa alternativet vore förstås att kommunerna vi hjälper hade ett lika bra och effektivt system som vår Dåva-anläggning utanför Umeå. Då kunde de ta hand om detta själva, men i väntan på det är vår förbränning på Dåva betydligt mer klimateffektiv än deponi eller förbränning i en sämre anläggning. Vad gäller transporter är Umeå Energi väldigt angelägna om att Botniabanans förlängning Norrbotniabanan snart blir av. Vi har skissat på ett stickspår förbi Dåva-anläggningen och när det blir verklighet blir miljövinsterna ännu större.

Vindkraft och solel, finns det i mixen? 

– Ja, vi satsar på vindkraft och finns med i ett flertal anläggningar. Solel är ett mycket bra komplement till fjärrvärmen som elproducent. Solen är en fantastisk energikälla där vi bara sett början på utvecklingen hur man kan ta till vara på energin. Vi projekterar just nu en egen solelsanläggning för vårt huvudkontor i centrala Umeå och är medaktör i fastighetsbolaget Bostadens stora solenergisatsning på Ålidhem.

Vad är bäst med Umeå? 

– Framåtandan, öppenheten, den ungdomliga och positiva känslan. Det är enkelt att trivas här. Det är nära till naturen och utbudet i stan är bra, det mesta finns. Som gammal stockholmare säger jag att det är ganska likt Stockholm fast i mindre skala, men jag vet inte om umeborna tycker det är en komplimang. Innebandyn för tjejer och killar som både bredd och topp är suverän, sen borde vi väl vara bättre placerade med hockeyn med tanke på traditionerna. Kanonkul att Umeå FC tagit steget upp till Superettan.

Korta fakta om Göran Ernstson, vd Umeå Energi

Född 1953 i Kil, Värmland, flyttade till Stockholm i unga år.
Utbildning: Kungl tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, civilingenjör (maskin- och energiteknik).
Uppdrag i urval: Projektledare Sthlm energi; projektledare/avdchef värmeproduktion K-konsult; fjärrvärmechef Drevikens energi; affärsområdeschef fjärrvärme, fjärrkyla och stadsgas Stockholm/Birka energi (senare Fortum); vd Telge Nät (Södertälje: fjärrvärme, elnät, stadsnät).
Familj: Hustrun Susanne (ekonomidirektör Umeå kommun), 2 vuxna barn.
Fritid: Gillar idrott, spelat ishockey och friidrottat (Hellas), en J-landskamp 400 m häck. Slutade som 23-åring pga av fotskada. Ledamot i IBK Dalens styrelse.